Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci neschválili výdavkové limity predložené rozpočtovou radou

.sita .ekonomika

Ak nepríde ozdravenie verejných financií, dlh sa podľa RRZ rýchlo zvýši nad 60 % HDP a bude ďalej akcelerovať.

Poslanci neschválili výdavkové limity predložené rozpočtovou radou SITA/Milan Illík

poslanci parlamentu v utorok neschválili výdavkové limity, ktoré predložila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Hlasovalo za ne 65 poslancov, koalícia sa zdržala. Výdavkové limity by mali zabrániť nadmernému míňaniu v dobrých časoch a umožniť tvorbu rezerv na zlé časy. Výdavkové limity nútia vládu zlepšovať dlhodobú udržateľnosť. V prípade porušenia limitov zákon počíta s tým, že musí prísť náprava v rovnakom objeme, v akom sa výdavkové limity porušili.

Navrhované nové výdavkové limity mali nahradiť tie platné z februára 2023, a to pre roky 2023 až 2025. „Ministerstvo financií SR však už ohlásilo, že rozpočet neplánuje zosúladiť s týmito limitmi,“ hovorí rozpočtová rada. Verejné financie sa aktuálne pritom nachádzajú v nepriaznivom stave, ktorý charakterizuje jeden z najvyšších deficitov v EÚ. Ak nepríde ozdravenie verejných financií, dlh sa podľa RRZ rýchlo zvýši nad 60 % HDP a bude ďalej akcelerovať až na neudržateľné úrovne už v najbližšej dekáde.

Nepriaznivé vyhliadky verejných financií sú podľa rady do veľkej miery dôsledkom dlhodobej absencie účinného ozdravujúceho nástroja, a to výdavkových limitov. Ich neschválenie preto vníma RRZ ako mimoriadne znepokojivú správu pre ďalší vývoj verejných financií. Ako minulý týždeň povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD), rešpektujú požiadavku na výdavkové limity, no musia ich upraviť tak, aby korešpondovali s novými pravidlami. Plánujú predložiť úpravu do parlamentu tak, aby sa prijala čo najskôr. „Pripravíme úpravu výdavkových limitov, ktorá bude zosúladená s novými európskymi pravidlami,“ informoval Kamenický.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite