Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Drahé starosti s benzínom

.dáta bez pátosu .ekonomika

Okamžite po náznaku rastu ceny na burze reagujú aj ceny na čerpačkách: samozrejme smerom hore. Dokonca, nie len hneď, ale aj najviac z okolitých krajín.

Dáta bez pátosu: Drahé starosti s benzínom Dáta bez pátosu/sappo.sk

už v strede januára boli ceny benzínu na Slovensku z okolitých krajín (okrem Rakúska) najvyššie. Následne pri prvom zvýšení do 22. januára sme preskočili aj Rakúsko a v ďalších dvoch skokoch sme sa dostali o slušných 12 centov vyššie ako Rakúsko, Poľsko, Maďarsko alebo Česko.

Za posledné 3 týždne zdražel benzín 95 na Slovensku o takmer 8 centov, pričom v Česku len o 2,5 centa. V Rakúsku za ten čas len o 4 centy.

Slovensko má pritom niekoľko výhod:

- nižšiu DPH ako Česko

- spracúva prevažne lacnú rusku ropu (diskont 10-20 USD na barel)

- asi aj platy na čerpačke, ale aj v Slovnafte sú nižšie ako v OMV

Trpíme na dominantné postavenie veľkého hráča, platíme si v každom litri pohonnej hmoty aj mimoriadnu daň, ktorá ide štátu, prispievame k vysokým maržiam výrobcu/distribútora/predajcu. Dnes už nakupujete benzín za prevažne 1,63 napriek tomu, že v Čechách sa cena motá okolo 1,50 ekvivalentu.

Práve pre nedostatok konkurencie, pre (voči maržiam) nekonajúci Protimonopolný úrad, pre dlhodobú toleranciu vysokej inflácie a kvôli bezbrehému zvyšovaniu cien sme tam, kde v rebríčkoch inflácie v Eurozóne sme: najvyššie. Aj v januári 2024 sme mali mesačný pohyb smerom hore o 0,6%, pričom priemer Eurozóny boli smerom dole o 0,4%. A to sa u nás neregulovali ceny tepla, plynu, elektriny.

Na burze sa ceny finálneho produktu benzínu (Gasoline) samozrejme hýbu vo väzbe na niekoľko faktorov (cena ropy, zásoby benzínu, kurzy USD vs. EUR, náklady na rafináciu). Klesajú alebo stúpajú.

Cena benzínu bez daní (DPH, spotrebné dane) je na Slovensku z Európskej dvadsaťsedmičky medzi tými vyššími, na Rakúsko a Čechy nemáme: tam je cena nižšie, aj výrazne. U nafty rovnako.

Slovensko je v rebríčkoch s cenou vysoko a trvale a nárasty cítime okamžite, poklesy opatrne a neskôr. Je to na nás: spotrebiteľoch.

ZDROJ: SAPPO.SK

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite