Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Nehrozí nám krach, ale bieda a úpadok

.dáta bez pátosu .ekonomika

Objavuje sa teraz stále viac analýz o tom, že Slovensku hrozí riziko neschopnosti splatiť svoje záväzky, teda default. Podľa nás to nie je reálny scenár a existuje na to niekoľko dôvodov.

Dáta bez pátosu: Nehrozí nám krach, ale bieda a úpadok facebook/dáta bez pátosu/ardal

tým absolútne zásadným dôvodom je existencia eura a Slovenska v Eurozóne, ktorá má alebo bude mať obranné mechanizmy: pokuty za vysokodeficitné hospodárenie.

Druhým dôvodom je samotné zaradenie Slovenska medzi euro krajiny, čo nám pridáva na dôveryhodnosti.

Preto si Slovensko bude vedieť požičať a bude to VEĽA a bude to DRAHO. Minulý rok to bolo aj za viac ako 4%, ku koncu roka za menej ako 4% a tento rok pri vydaní „dlhých“ dlhopisov (splatnosť v roku 2051) to bolo opäť nad 4%.

Existujú štáty s eurom a aj s vyššími výnosmi na vlastnom dlhu (Taliansko) a existuje veľmi veľa štátov s veľmi vysokým dlhom. 

Náš dlh, dnes vo výške 70 miliárd eur narastie pri 8 miliardových deficitoch v rokoch 2024-25-26 na 100 miliárd eur do 3-4 rokov. Pri požadovanom výnose (drahom dlhu) vo výške 3-4% v priemere na tejto sume bude Slovensko „robiť iba na úroky“.

Nie je dôležité, aký  veľký je HDP (tento rok takmer 130 miliárd eur), ale koľko z výberu daní (príjmu štátu) bude Slovensko dávať na úroky. A pri výbere 30-40-50 miliárd eur na daniach (odvody nechajme bokom) budeme platiť 3-4-5 miliárd eur na úrokoch.

Slovensko bude chudobná a stále biednejšia krajina, lebo nebude na investície do „blaha“: cesty, mosty, školy, nemocnice, železnice, stanice, letiská, domovy pre starkých.

Ak si pozriete výhľad splátok dlhu Slovenska v najbližších 15 rokoch, alebo dokonca aj do roku 2051, tak tam zásadný problém s refinancovaním nie je v žiadnom roku a vydať dodatočných 7-8 miliárd eur dlhu nebude problém, len to bude DRAHÉ.

Okrem vydávanania drahého dlhu existuje u socialisticky ladených vlád ešte jeden recept na vysoké výdavky. Tým receptom sú vysoké dane a na to sa treba pripraviť. Zopár zvýšení daní a poplatkov v roku 2024 bol len predkrm toho, čo môže socialistov napadnúť:

- ďaleko vyššia DPH (v Maďarsku je 27%)

- ďaleko vyššie dane z príjmu SZČO a zamestnancov v kombinácii s redukciou Matovičovho bonusu (1,5 miliardy eur ročne dnes)

- ďaleko vyššie dane zo zisku, z dividend, z prevodov a predajov nehnuteľností.

To samozrejme bude viesť k redukcii ekonomickej činnosti, úpadku podnikania, emigrácii talentov, detí a študentov. 

Záver: nie default, ale bieda a úpadok hrozia Slovensku. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite