Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pravda o slovenských pôžičkách a dlhopisoch

.dáta bez pátosu .ekonomika

Nie, nie je úplne pravda, že Slovensko si v poslednej aukcii dlhopisov požičalo: Dobre, lacno a veľa.

Dáta bez pátosu: Pravda o slovenských pôžičkách a dlhopisoch

je totiž rozdiel, či „vydáte“ dlhopisy v hodnote 1,5 miliardy eur alebo si „požičiate“ 1,5 miliardy eur. V médiách zaznela veľmi nepresná informácia.

Vysvetlenie:

Slovensko teraz zľahka manipuluje so svojím cashflow, lebo minulé, a aj súčasná vláda chce vyzerať „dobre“. A tak ARDAL: Agentúra na riadenie dlhu a likvidity vydáva a vydal prevažne dlhopisy, kde dlžník (Slovensko) platí ročne len symbolický úrok (niekedy nula=nič a niekedy jedno percento ročne). Zbytok nezaplateného úroku=výnosu sa akumuluje a doplatí sa na konci životnosti dlhopisu (napríklad v roku 2051). 

To už budú platiť naše deti, ak nie ich deti. V „cashflow “ rozpočte bude na budúci rok vo výdavkoch len to 1% alebo tá nula. Trik sa podaril, EÚ v pohode a deficit nižší ako keby sme platili skutočný náklad 4%, čo požadujú investori.

Polopate: 

Je to podobné ako keby ste si išli na Vianoce pri pečení požičať od suseda 10 vajíčok a on od vás chcel, aby ste mu vrátili 1 vajce každý týždeň, až do Veľkej noci. Ale Vy doma sliepky nemáte, nemôžete mu žiadne 1 vajce týždenne vracať, súhlasíte, že vrátite jedno vajíčko každý mesiac. Sused si to ale zráta a navrhne, že za tých 10 požičaných na Vianoce mu v lete vrátite 20 vajíčok a k tomu priebežne jedno mesačne. A Vy (Slovensko) súhlasíte.

Analytici emisiu dlhopisov komentovali tak, že sme si požičali 20 vajíčok a za celkom slušný úrok: vratku iba 1 vajíčko týždenne.

Po pravde si Slovensko požičalo menej ako 900 miliónov eur, ale emitovalo=vydalo dlhopisy v hodnote takmer 1,5 miliardy eur (spolu vo verejnej a neverejnej ponuke).

  • Prúser je, že investori chceli za ten dlhý dlhopis splatný v roku 2051 ročný výnos viac ako 4%. 
  • Druhý prúser je, že Slovensko tento rok musí splatiť dlhopisy za viac ako 5 miliárd eur a vyrobí deficit ďalších 8 miliárd eur (plán), ale možno až 10 miliárd eur. A tých 13-15 miliárd € si bude treba požičať alebo vytiahnuť cash z kasy=špajze, v ktorej je ku koncu roka približne 10 miliárd eur.
  • Tretí prúser je, že si za požičané peniaze kupuje vláda občanov=voličov, nestavia nové cesty, mosty, letiská, stanice, školy, nemocnice a železnice a ideme to opakovať 3-4-5 najbližších rokov.

Je to podobne, ako keby sme si za požičané vajíčka nekúpili na trhu sliepku (aby nám znášala naše vlastné vajíčka), ale sme si upiekli bábovku a vystrojili hostinu. NA DLH. To robíme.

Vitajte v pokrivených časoch, priatelia.

A páni analytici a médiá by si mali opraviť svoj jazyk:

SITA / PRAVDA Najvyššiu sumu v pondelkových aukciách štát získal predajom dlhopisov splatných v októbri 2051, a to 849,7 mil. eur s výnosom niečo cez štyri percentá.

Výňatky z tlače a komentáre analytikov:

Slovensko si celkovo požičalo asi 1,3 miliardy eur a čo je najdôležitejšie, požičali sme si podstatne lacnejšie ako v októbri alebo v novembri,“ informoval analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Z toho 850 miliónov eur sme dostali za dlhopis splatný v októbri 2051. „Dlhopis, o ktorý bol najvyšší záujem, mal aj najzaujímavejšie zhodnotenie, ktoré dosiahlo úroveň cez štyri percentá.“ ozrejmil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite