Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová odobrila dorovnávaciu daň pre korporácie

.sita .ekonomika

Nadnárodné skupiny podnikov sa už vyšším daniam nevyhnú.

Prezidentka Čaputová odobrila dorovnávaciu daň pre korporácie SITA/Diana Černak

prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o dorovnávacej dani na zabezpečenie minimálnej úrovne zdanenia nadnárodných skupín podnikov. Zákonom sa má zabezpečiť minimálne zdanenie príjmov subjektov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktoré sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny. Zákon poslanci schválili v zrýchlenom legislatívnom konaní.

Zákon sa bude od začiatku budúceho roka vzťahovať na subjekty konsolidovanej skupiny podnikov s ročnými výnosmi aspoň 750 miliónov eur dosiahnutými v najmenej dvoch zo štyroch účtovných období predchádzajúcich analyzovanému účtovnému obdobiu. Ak efektívne zdanenie príjmov subjektov skupiny na Slovensku bude pod úrovňou minimálnej sadzby dane 15 %, minimálne zdanenie týchto subjektov sa zabezpečí výberom dorovnávacej dane.

Z rozsahu pôsobnosti zákona sa vylúčia subjekty, ktoré vykonávajú činnosti vo verejnom záujme a nevykonávajú obchodnú alebo podnikateľskú činnosť. Ide najmä o vládne subjekty, medzinárodné organizácie, neziskové organizácie, dôchodkové fondy a investičné fondy alebo investičné subjekty v oblasti nehnuteľností nachádzajúce sa na vrchole štruktúry skupiny. Zákonom sa uplatňujú príslušné ustanovenia smernice Európskej únie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite