Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alkohol v reštauráciách zdražie, vláda zdaní aj tvrdý alkohol v obchodoch

.sita .ekonomika

Vláda schválila zvýšenie základnej sadzby spotrebnej dane na lieh. Sadzba stúpne o niečo vyše 6 percent, zo 130 percent na 138 percent.

Alkohol v reštauráciách zdražie, vláda zdaní aj tvrdý alkohol v obchodoch SITA/Úrad vlády SR

znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 10 % zo základu dane sa nebude vzťahovať na alkohol podávaný v gastro prevádzkach. Na alkohol podávaný v gastre sa od začiatku budúceho roka uplatní sadzba DPH vo výške 20 %.

„V rámci covidovej pomoci sa znížilo DPH na gastro na 10 percent, naďalej bude 10-percentná DPH na jedlo a nealko v rámci stravovacích a reštauračných zariadení,“ povedal na tlačovej besede minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Štátu to podľa neho prinesie ročne 27 miliónov eur.

Vláda tiež schválila zvýšenie základnej sadzby spotrebnej dane na lieh. Sadzba stúpne o niečo vyše 6 percent, zo 130 percent na 138 percent. Znížená sadzba dane bude aj po zvýšení predstavovať 50 % zo sadzby dane z alkoholického nápoja, ktorým je lieh. Toto opatrenie štátu prinesie 17,9 milióna eur. Ako dodal minister financií, zvýšenie spotrebnej dane sa nebude vzťahovať na pivo a víno.

Kabinet navrhuje zvýšiť aj zrážkovú daň z dividend, a to zo 7 percent na 10 percent. „Bavíme sa tu o prínose 5,4 milióna eur, ale každý ďalší rok sa bude táto daň zvyšovať,“ povedal Kamenický. V súčasnosti podľa neho vyberá štát na dani z dividend viac ako 100 miliónov eur.„ Toto môže byť v budúcnosti významným zdrojom konsolidácie,“ dodal šéf rezortu financií. Vláda tiež opäť zavedie daňové licencie pre všetky právnické osoby.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite