Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo je platová nerovnosť stále problémom?

.bibiána Kristína Danitová .ekonomika

Nová laureátka Nobelovej ceny za ekonómiu, Claudia Goldinová, hovorí: „Nikdy nebudeme mať rodovú rovnosť, kým nebudeme mať aj rovnosť párov.“ Možno toto ocenenie bude impulzom opäť raz otvoriť túto tému a prísť s návrhmi riešení. Platová nerovnosť medzi mužmi a ženami je stále jedným z problémov, ktorým ako spoločnosť čelíme.

Prečo je platová nerovnosť stále problémom?

mzdové rozdiely medzi pohlaviami v krajinách Európskej únie dosahujú v priemere hodnotu 12,7 %. Rozdiely sú však citeľné v rôznych štátoch. V roku 2021 na tom bolo najhoršie Estónsko, kde bol rozdiel až 20,5 %, a najlepšie v rámci tohto rebríčka sa umiestnilo Rumunsko s 3,6 %. Z toho by sme mohli usudzovať, že platové rozdiely nie sú nevyhnutne porovnateľne nižšie v krajinách s vysokou životnou úrovňou. Nuž, a ako je na tom Slovensko? So 16,6 % podpriemerne. Pri priemernej mzde to pre zamestnané ženy predstavuje ušlý ročný príjem v sume 2683 eur. Inštitút pre výskum práce a rodiny upozornil, že ženy od 1. novembra pracujú zadarmo. Je potrebné však spomenúť, že podľa dát Eurostatu sa náš mzdový rozdiel medzi pohlaviami oproti roku 2015 znížil o viac ako 3 %. Oproti minulému roku sme však zaznamenali mierne zhoršenie.

„Je najvyšší čas, aby sa práca oplatila. A práca sa musí vyplatiť všetkým: mužom aj ženám. Neexistuje jediný argument, prečo by – za rovnaký typ práce – mala mať žena nižšiu mzdu ako muž. Ani jeden argument, ani jeden jediný. Preto teraz máme smernicu o transparentnosti odmeňovania. Je to základný princíp rovnosti, ktorý sa konečne dostal do zákona. Rovnaká práca si zaslúži rovnakú odmenu," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom májovom prejave na kongrese Európskej odborovej konfederácie v Berlíne. Podľa údajov Eurobaromentra si až 90 % respondentov myslí, že je neprijateľné, aby boli muži a ženy platení za rovnakú prácu rozdielne a 65 % opýtaných sa nazdáva, že transparentonosti v oblasti platov je spôsobom, ako dosiahnuť zmenu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite