Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Samosprávy v druhom polroku veľmi skromne

.dáta bez pátosu .ekonomika

Predikcia bola iná a príjmy sa plánovali vyššie, ale skutočnosť prekvapila.

Dáta bez pátosu: Samosprávy v druhom  polroku veľmi skromne

príjmy samospráv v roku 2023 sú oproti roku 2022 v druhej časti roka o 2% nižšie. Inflácia bude v roku 2023 priemerne 11%, rast platov zamestnancov samospráv po dvoch valorizáciách:

  • o 7% k 1. januáru
  • o 10% k 1. septembru 

narastú tiež.

Ale samosprávy: mestá, obce a kraje dostanú o 35 miliónov eur menej.

Predikcia bola iná a príjmy sa plánovali vyššie, ale skutočnosť prekvapila. Dôvodom je menší a klesajúci počet zamestnaných a ich daní, vysoká miera uplatňovania si Daňového bonusu na deti a tiež v súkroknej sfére miernejší nárast platov.

Čerešnička

Na budúci rok do daňových priznaní za rok 2023 vláda avizuje daňový bonus na dlžníka hypotekárneho úveru vo výške 1800 eur. Nakoľko hypotéky majú ľudia, ktorí majú zamestnanie a príjem, pôjde o ďalší významný pokles daňových príjmov štátu a následne aj transferu pre samosprávy. 

Zatiaľ sa nikto neozval, lebo asi neverí vlastným očiam. Ak by bol daňovo-hypotekárny bonus bez súčasných podmienok (nízky príjem, hypotéka od roku 2017, mladí do 35 rokov), tak by išlo o pokles daní v hodnote stoviek miliónov eur už v roku 2024.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite