Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivan Bošňák: Inflačné karty a Čierny Peter

.ivan Bošňák .ekonomika .týždeň v ekonomike

Z pohľadu ECB a hlavne Nemecka neexistuje väčší strašiak ako inflácia. Oneskorené dvíhanie úrokových sadzieb ECB od leta minulého roka konečne zabralo, inflácia v eurozóne sa v októbri 2023 dostala medziročne pod 3 %. A Slovensko? Znovu je výnimkou.

Ivan Bošňák: Inflačné karty a Čierny Peter THOMAS LOHNES/STRINGER/GETTY IMAGES 4. máj 2023 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko: Sídlo Európskej centrálnej banky.

naša inflácia je 8 % – skoro trojnásobok priemeru eurozóny. Naše vlády si to nevšímajú, žiadna z nich. Liali a lejú peniaze do spotreby ako benzín do ohňa. Pripomeňme si, ako sa to začalo.

Inflácie sa koncom roka 2021 nikto nebál, hoci skončila na vysokej úrovni 5 % tak v eurozóne, ako aj na Slovensku. To sme ešte mali čísla rovnaké ako iné krajiny platiace eurom. 

Začiatkom 2021 bola medziročná inflácia tesne pod 1 %, ba priemer eurozóny sa na prelome 2020 a 2021 dokonca prehupol cez nulu z negatívnych hodnôt. Už nárast z nuly na 5 % mal dať centrálnym bankárom silný signál, že treba konať, lenže tých zamestnával covid. K tej hŕstke centrálnych bánk, ktoré rázne a skoro zareagovali, patrila Česká národná banka: v druhej polovici roka v obave z rastu inflácie zdvihla sadzby celkom štyrikrát z 0,5 % na takmer 4 %. Aj to bolo málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite