Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Benzín na Slovensku v rukách dominantného hráča. Draho tu je

.dáta bez pátosu .ekonomika

Ceny palív na Slovensku sú drahé. Ku koncu októbra zo susedných krajín okrem Poľska (kde bola od bývalej vlády podpora nízkych cien – ale už to končí) má Slovensko najdrahší benzín.

Dáta bez pátosu: Benzín na Slovensku v rukách dominantného hráča. Draho tu je

dokonca za posledný týždeň priemerná cena išla strmo o viac ako 4 centy hore, aj keď v Česku, v Rakúsku a aj v Nemecku išla dole a v Maďarsku v podstate zostala na rovnakej úrovni. Koncové ceny okrem Nemecka všade nižšie ako na Slovensku. 

Slovensko je z dominantných benzínovo-naftových hráčov podivnou krajinou. Racionálne je očakávať pri 15 % poklese cien „gasoline“ na burzách (za 45 dní od stredu septembra) pokles ceny benzínu asi o 17 centov. Z maximálnych hodnôt 1,72 euro za liter na cenu okolo 1,55. 

Ale cena zliezla nie o 17 centov dole, ale o 7 centov dole a 10 centov zostalo niekde visieť.

O rozpohybovanie trhu sa pokúša nový hráč a ceny má väčšinou nižšie. Tak si držme palce a pánom na Vlčom hrdle posielame opäť pozdrav. Stále platí, že v Česku je DPH 21 %, v Maďarsku 27 % a u nás len 20%, takže dôvodov na nižšie ceny by bolo okrem „výroby prevažne z ruskej ropy“ viacej.

Necháme sa prekvapiť a v prvom komentári posielame linku na vývoj cien na burze.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite