Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Eustream — puknuté zlaté vajce

.dáta bez pátosu .ekonomika

Eustream mal v práve skončenom finančnom roku nižšie výnosy ako boli od tejto firmy odvody štátu: dane a dividendy v priemere za 3 roky predtým.

Dáta bez pátosu: Eustream — puknuté zlaté vajce

extrémne zisková firma Eustream, ktorá prevádzkuje plynovod cez Slovensko z územia Ukrajiny / Ruska sa vďaka zníženým objemom dopravovaného plynu dostala v poslednom finančnom roku:

  • na tretinové tržby oproti roku 2020: 226 vs. 748 miliónov eur
  • na štvrtinovú EBITDA oproti 2020: 160 vs 678 miliónov eur
  • na zanedbateľný prevádzkový cashflow 43 miliónov eur
  • do mínusu v prevádzkovom aj v čistom zisku

V poslednom finančnom roku, ktorý firme skončil 31. júla 2023 zaplatila štátu:

  • nulové dividendy 
  • daň 56 miliónov eur

V posledných troch rokoch 2020/21/22 odviedla priemerne štátu ako 51 percetnému akcionárovi dividendy a daň z príjmu vo výške spolu takmer 250 miliónov eur. Spolu za 4 roky 2020-23 až 800 miliónov eur.

Týmto časom je veľmi pravdepodobne koniec. V poslednom období firma akumuluje cash — finančné prostriedky na to, aby bola schopná zaplatiť jednorázovú splátku dlhopisov vo februári 2025 vo výške takmer 500 miliónov eur. V lete sa tešila zlepšenému ratingu a mierne pozitívnym vyhliadkam do rokov 2023/24/25.

Samozrejme, že tak dane, mimoriadne dane, ale aj dividendy budú v štátnom rozpočte a v rozpočte verejných financií Slovensku chýbať.

Tento prípad len dokumentuje ako sa Slovensko veľmi spoliehalo na zdroje príjmov z obchodu s Východom, ale tie časy sa minuli a tá doba je preč. Náhrada sa nebude hľadať ľahko. 

Pridanou hodnotou viac ako pol miliardy eur ročne prispieval Eustream k HDP aj viac ako pol percentom. V roku 2023 a v ďalších rokoch pôjde o symbolickú desatinku percenta. Asi nie sme ďaleko od pravdy, že štát ako 51%-tného akcionára ešte môže bolieť hlava aj v termíne splátok pol miliardy eur dlhopisov vo februári 2025 a v júni 2027. Spolu ide o jednu miliardu eur dlhopisov. Nie je vylúčené, že sa akcionári budú čiastočne na splátke podieľať navyšovaním základného imania vo firme v cashi. Nie je to výnimočná finančná operácia pri hľadaní refinancovania splatných dlhov.

Ak viete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite