Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pracujú na Slovensku mladí?

.dáta bez pátosu .ekonomika

Nie, väčšina nepracuje a ekonomike to škodí. Z verejných zdrojov čerpajú a do nich neprispievajú. Potrebujeme to napraviť a otočiť. Ale nejdeme tou cestou.

Dáta bez pátosu: Pracujú na Slovensku mladí?

žiadna vláda, žiadny premiér. Dátam venujeme minimum pozornosti. A tak za tento postoj draho platíme. Bude si treba vysúkať rukávy a ráno sa vybrať do práce, dievky a junáci, lebo starkí to nezatiahnu.

V minulých postoch a analýzach sme sa venovali relatívne jednoduchej možnosti slovenských dôchodcov ísť predčasne do dôchodku. Výčitka bola, že sa máme venovať zamestnanosti mladých, lebo tí by mali prispieť k financovaniu dôchodkov formou odvodov zo svojich platov. Berieme to ako výzvu a začíname jednoduchým porovnaním a aj záverom.

Na Slovensku mladí až do veku 24 rokov prispievajú svojou prácou, odvodmi a, samozrejme, aj daňami do spoločnej kasy veľmi málo v porovnaní s inými krajinami.

Okrem toho, že prispievajú málo, väčšina zo spoločnej kasy aj v relatívne zrelo, veku nad 20 rokov, poberá rodinné prídavky a prípadne aj daňový bonus (vo veku nad 18 rokov), čo znižuje dane platené rodičmi, ktorí dieťa-mladého človeka „vyživujú“.

Sme opäť na tej strane rebríčka EÚ, ale aj OECD krajín, kde sme nechceli byť, lebo táto pozícia generuje problémy pre ekonomiku a aj pre štát tak na príjmovej stránke, ako aj na výdavkovej stránke rozpočtov.

Pozrite si krajiny, kde sa „žije dobre“: Dánsko, Holandsko, Nemecko a Rakúsko. Pracuje tam viac ako dvakrát toľko mladých ako na Slovensku. 

Vo veku viac ako 15 a menej ako 25 rokov má Slovensko pol milióna obyvateľov, pričom podľa štatistiky pracuje iba 100-tisíc. V tých „bohatých“ krajinách je to dvojnásobok: predstavte si to tak, že by u nás pracovalo ďalších viac ako 100-tisíc mladých ľudí. Pri iba minimálnej mzde by ich odvody boli 30 miliónov mesačne a stačili by na financovanie dôchodkov v priemernej výške 650 eur pre takmer 50-tisíc dôchodcov. 

A to už by naše verejné financie vyzerali inak. Ušetrilo by sa na spomínaných detských prídavkoch, na daňovom bonuse a ešte by zo zarobeného mladí odviedli drobný cash aj na DPH. 

Win-Win. Ale na Slovensku sme v tom grafe nižšie opäť a zas na zlom a opačnom konci, ako by sme mali byť. Že to nebolo v legokockách? Že to počujete prvýkrát? Tak konečne.

EÚ nám v ročných správach Report on Slovakia opakovane a dlhodobo píše, že problémom je nízka zamestnanosť hlavne slabo vzdelaných a medzi nimi mladých ľudí. Z Bruselu to vidia, len my budujeme silne sociálny štát. Bude to drahé.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite