Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Slovensko sa klame, že všetko je OK

.dáta bez pátosu .ekonomika

Milosrdná lož? Nie, rovnaké symptómy ako v Grécku. Je to legálne, ale neetické, mierne to manipuluje čísla, ale koho už zaujímajú dáta? A v krajine, kde ľudia nevedia rozlíšiť úrok od úveru?

Dáta bez pátosu: Slovensko sa klame, že všetko je OK

nie, nie je pravda, že si Slovensko požičalo v poslednej aukcii štátnych dlhopisov 431 miliónov ako písali reportéri, redaktori a novinári. Financie nie sú zložité, ale treba rozumieť detailom.

Slovenskom má problém s deficitmi. Časť tých deficitov robia úroky na dlhoch, ktoré sme si už narobili. Je ich asi 65 miliárd eur. Úroky sú niečo cez miliardu ročne, lebo vážený priemer výšky úrokov je menej ako 2%.

ARDAL: agentúra na riadenie likvidity a dlhu Slovenska v pondelok vydal medzi inými aj taký dlhopis, ktorý nenesie vysoký úrok: len niečo menej ako pol percenta. Ak by investor mal dať Slovensku 100 eur a dostávať 13 rokov pol percenta a na konci by dostal splatených tých 100 eur, tak by nám nepožičal nič.

Investor chcel na 13 rokov presne 4,32% ročne.

Spraví sa to jednoducho:

  1. úrok sa ponechá ročne na menej ako pol percente
  2. po 13 rokoch sa investorovi vráti 100 eur
  3. investor dá ale Slovensku v pondelok len 62 a pol eura

Výnos pre investora je 4,3% ročne. Slovensko platí nízky úrok ročne, menej ako 50 centov na 100 eur. Investor dá Slovensku len 62 eur, ale po 13 rokoch dostane naspäť 100 eur.

Ak by sme takýmto spôsobom mali odfinancovať celý 8 miliardový deficit v roku 2023, tak by sme museli vydať dlhopisy v celkovej výške viac ako 13 miliárd eur. Ale na 8 miliardách dlhu by sme ročne platili len asi 35 miliónov úroky (to by išlo do deficitu) a nie 350 miliónov eur, čo je 4,3% výnos pre investora. On si počká a dostane to kumulovane pri splátke v roku 2036.

Ešte raz: nie, nie je to nelegálne, len nie je etické povedať občanom, že sme vydali dlhopisy za 50 miliónov a požičali si 50 miliónov. Pravda je, že sme vydali dlhopisy za 50 miliónov, ale požičali si a dostali na ruku/cash len 31 miliónov.

Diabol je v detailoch. Gréci klamali o raste HDP, aby ich dlhy vyzerali k HDP nižšie. Slovensko „sa klame“, že všetko je OK.  Nie je a problém je zjavný, ale už sa pozeráme do krivého zrkadla. Máme to tak radi, manipulujeme čísla. Sami pred sebou a sami sebe. Je to krátkozraké a úbohé. 

Dáta sú dáta. Brutálne rýchlo nám rastie dlh. A nevieme to zastaviť. Zapnite si záchranné pásy. Ideme z kopca.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite