Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Padne Rím?
Ak by padol Rím, padne s ním aj Európa. Reč nie je o dejinách antiky, ale o aktuálnej dlhovej kríze. Aj po minulotýždňovej sérii summitov EÚ totiž platí, že Európa nemá dostatok peňazí na záchranu Talianska, a to sa – ako cituje zástupcu nemeckej delegácie na poslednom summite EÚ v stĺpčeku Charlemagne týždenník Economist – „musí zachrániť samo“.
Aktuálna situácia v Taliansku má zaujímavé súvislosti. Talianske ministerstvo financií malo napríklad minulý týždeň problém predať dlhopisy v hodnote 8,5 miliardy eur. Hoci úroky boli historicky najvyššie, investori o talianske cenné papiere nemali až taký záujem a celý objem sa predať nepodarilo. Bol to v krátkom čase tretí odkaz 75-ročnému premiérovi Silviovi Berlusconimu, že jeho krajina potrebuje zmenu. Berlusconimu to v posledných dňoch priamo na summite tlmočila nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, ale aj odchádzajúci šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet a jeho nástupca Mario Draghi, ktorí Berlusconimu napísali spoločný list.
Taliansko je s dlhom na úrovni 120 percent HDP na čele celosvetového rebríčka najviac zadlžených krajín, a hoci krajina má vnútorné rezervy a dostatok bohatstva, ktorými by dhy dokázala splatiť, viac sa spolieha na pomoc zvonku. Rímu by sa najviac pozdávali spoločné európske dlhopisy alebo nahradenie eurovalu či EFSF obrovskými rezervami Európskej centrálnej banky. Proti jednej aj druhej možnosti sa však postavilo Nemecko. Berlusconi bol preto v nedeľu vyzvaný, aby na stredajší summit priniesol návrh reforiem. Ich zoznam, podľa pozorovateľov išlo o mix niekoľkých starších návrhov s menej podstatnými novými reformami, však pôsobí nepresvedčivo. Zlý dojem umocňuje aj správanie Berlusconiho koaličných partnerov, obzvlášť Umberta Bossiho z Ligy severu, ktorý naposledy zablokoval dôchodkovú reformu pod hrozbou, že inak nevysloví vláde dôveru. Podľa vodcu opozície Daria Franceschiniho bude veľmi ťažké Berlusconiho sľuby dodržať, vodcovia veľkých odborových zväzov už ohlásili štrajky a demonštrácie.
Budúcnosť Talianska však má v rukách aj iný Talian so sídlom vo Frankfurte. Reč je o novom šéfovi ECB, ktorým sa tento týždeň stane Mario Dragi, taliansky bankár a technokrat, ktorý v minulosti pôsobil na ministerstve financií aj v americkej banke Goldman Sachs.
.jd Čínska pomoc
EÚ očakáva pomoc Číny pri záchrane eura, špekuluje sa o sume 100 miliárd eur, oficiálne rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Čínske médiá však upozorňujú, že ich krajina nie je „dobrý samaritán,“ ktorý má pomáhať Európe a za svoju prípadnú pomoc by si mala niečo žiadať. „Nie je v našom záujme vzdávať sa nášho bohatstva,“ povedal ekonóm blízky čínskej centrálnej banke.
.jd Koniec akcie
Bezpečnostná rada OSN ukončila mandát medzinárodnej vojenskej operácie v Líbyi. Dôvod ukončenia znie, že vojenská operácia mala chrániť opozičných demonštrantov pred útokmi ozbrojených síl Kaddáfího. Keďže Muammar Kaddáfí je mŕtvy, oficiálny dôvod na pokračovanie zásahov neexistuje, aj keď líbyjskí povstalci žiadali NATO, aby v krajine zostalo ešte aspoň mesiac.
.mg Zemetrasenie
Turecko postihla séria silných otrasov zeme. Do uzávierky tohto čísla bol známy počet vyše 1 600 zranených, vyše dve tisícky zničených domov a 523 obetí na životoch. Záchranári pracujú na vyťahovaní ľudí z trosiek, väčšina zasypaných však už zrejme nemá nádej. Zázraky, ako vyslobodenie 19-ročného mladíka po 91 hodinách pod troskami, sa opakujú zriedka.
.mg Závoje horeli
V metropole Jemenu Saná sa konalo zhromaždenie žien, ktoré pálili tradičné závoje. Akcia s veľkým symbolickým významom bola prejavom odporu voči prezidentovi Sálihovi, ktorý krvavo potláča protivládne protesty. Podľa CNN sa v centre zhromaždili tisícky žien s nápismi: „Mäsiar Sálih zabíja ženy a je na to hrdý.“ Svoje závoje pohádzali na hromadu a tú podpálili.
.mg Islamisti k moci
Tunisko, krajina, kde sa začala Arabská jar, má za sebou prvé voľby. Vyhrala v nich islamistická strana Nahda, ktorá bola počas predchádzajúceho režimu Ben Aliho zakázaná. Islamisti získali vyše 40 percent, druhá najsilnejšia strana 14 percent. Islamisti chcú vládnuť s umiernenejšími stranami. Cieľom nového parlamentu má byť napísanie novej ústavy a následné rozpustenie. Prvý spor je o zmienke islamského práva šaríja v ústave.
.jd
Viktor Orbán/
Maďarský premiér má problémy. Na poslednej demonštrácii sa zúčastnilo 40-tisíc ľudí, prevažne zamestnancov štátu, od úradníkov, učiteľov po hasičov. Ešte vážnejšie je, že prepad forintu opäť prudko zvýšil maďarský štátny dlh. Čaká nás nová vlna nacionalizmu? Julia Tymošenková/
Európsky parlament vydal uznesenie, že odsúdenie bývalej ukrajinskej premiérky bolo „zneužitím súdnej moci“. Vyzval na spravodlivý súd, ak by sa expremiérka odvolala, s tým, že ak nedôjde k náprave, ohrozená je asociačná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou. Rick Perry/
Texaský guvernér a zaostávajúci kandidát na republikánsku nomináciu na prezidenta sa pokúsil oživiť svoje šance a navrhol, aby sa zavedením rovnej dane zjednodušil americký daňový systém. Rovnú daň v minulosti navrhovali kandidáti Forbes a Giuliani.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite