Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nie sme Budapešť

.paweł Lisicki .časopis .klub

Môže sa Varšava stať druhou Budapešťou? Takúto nádej vyjadril po vyhlásení volebných výsledkov Jaroslaw Kaczynski. Ako povedal: „Príde deň, keď budeme mať vo Varšave Budapešť.“ Je líder strany Právo a spravodlivosť (PiS) poľským Viktorom Orbánom?

Ťažko tomu uveriť. Nie preto, že moji známi z Fideszu odmietajú takú podobnosť alebo že obidve strany patria v Európskom parlmente do iných frakcií. Sú vážnejšie dôvody.
Ak by som mal porovnať Fidesz s poľskými stranami, tak pri všetkej nedokonalosti takýchto porovnaní mi maďarská strana pripomína niečo, čo sa v roku 2005 nazývalo PO-PiS (očakávaná koalícia po voľbách, pozn. prekl.). Orbán je mix Jana Rokitu a Jaroslawa Kaczynského spred šiestich rokov. Fidesz charakterizuje nielen „pisovský“ vzťah k národnej tradícii, suverenite a postulát silnejšieho štátu, ale aj to, čo vtedy patrilo k Platforme, teda dôraz na podnikanie, modernizáciu a hospodárske reformy.
Okrem toho je úplne samozrejmé, že maďarská pravica nebola poznačená tým, čo nazývam syndrómom smolenského mýtusu. Krátko povedané, mnohí politici PiS-u sa po máji 2010 začali správať pod vplyvom emócií. Dôvodom bol smútok, potreba zadosťučinenia alebo bolesť – ale nie rozum. Podľa nich to, čo sa stalo v Smolensku, nebola katastrofa, ale niečo viac.  Niektorí, ako napríklad Tomasz Sakiewicz, hovoria otvorene o vražde, iní nehovoria tak priamo, ale myslia si to v hĺbke srdca. Jedni aj druhí vidia, čo pozostalí Poliaci – či už zo strachu, hlúposti alebo hriešnosti, to nevedno – nechcú vidieť. V ich očiach sa obete tragédie menia na hrdinov, ktorí padli za slobodné Poľsko. Zachovať si ich v pamäti znamená hovoriť pravdu o tom, čo sa stalo a kto ich zabil. Takýto prístup, a tu opomínam otázku, čo nejde iba o inštrumentalizáciu utrpenia pre získanie politickej moci, paralyzuje schopnosť pokojného posúdenia reality. Výsledkom je nedostatok porozumenia pre to, čo sa deje v spoločnosti. Jeden príklad za všetky. Týždeň pred voľbami rozmiestnili v Poľsku politici PiS tisíce bilbordov s nápisom Tusk = Palikot.  Urobili to preto, že mali pocit, že to bude kompromitovať Tuska.  Akurát, že namiesto toho robili reklamu Palikotovi. To, čo malo odstrašovať, priťahovalo.
Preto nebude stačiť, aby v PiS-e po vzore Fideszu iba čakali a vláda im sama padne do rúk. Samozrejme, môže sa stať, že časom budú voliči vládami Platformy rozčarovaní. Kríza Poľsko neobíde. Akurát, že protestné hlasy nemusí získať PiS. Aspoň nie v súčasnej podobe. Pravdepodbnejšie je, že ich získa Hnutie Palikota alebo nejaká nová strana. A Varšava druhou Budapešťou skôr nebude.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite