Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Mnohé politické kauzy sa začínajú ako idealistické hnutie a končia ako cynický biznis. To je prípad aj Amnesty International. Kedysi úctyhodná organizácia, zastávajúca sa politických väzňov, je dnes zdiskreditovaná.

A požaduje dokonca politických väzňov „vyrábať“ – tj. kriminalizovať demokratických štátnikov, ktorí mají iný politický názor než ona.  Najvyšší čas, aby si zmenila názov na Arresty International.
Proces jej ideologizácie bol postupný. V rámci obhajoby politických väzňov kritizovala ich popravy. Potom sa však rozhodla odmietať trest smrti úplne, pre nevinných i vinných, politických väzňov i vrahov.
Do svojej agendy ďalej privzala obhajobu a propagáciu potratov. To už ju ideologizovalo výrazne: vydávať potrat za posvätné ľudské právo je absurdné. Ak je plod ľudskou bytosťou, potom potrat je zabitím človeka, a teda najhorším porušením ľudských práv.
Čoskoro přišla nenávisť voči Izraelu. Pri protiteroristickej akcii v Dženíne v apríli 2002 zahynulo 23 izraelských vojakov a 46 (52 podľa informácií palestínskej nemocnice) Palestíncov, z nich 43 boli bojovníci a 3 civilisti. Ľavicové médiá hovorili o kolosálnom masakre a „Amnesty“ to nazvala „Dženíngrad.“ Až na to, že za 2. svetovej vojny zahynulo počas 900 dní blokády Leningradu 800-tisíc Rusov a pri bojoch v Stalingrade až 1 milión 300 tisíc ľudí.
V roku 2005 vtedajšia generálna tajomníčka „Amnesty“ Irene Khan prirovnala Guantanámo k sovietskemu gulagu. Nech už na Guantanámo máme názor akýkoľvek; dokonca aj jeho kedysi veľký kritik Barack Obama sa rozhodol ho zachovať ako najmenej zlé riešenie – ale porovnávať väzenie, v ktorom nebol popravený ani jeden terorista, so stalinskými gulagmi, v ktorých boli umučené milióny nevinných, je prejavom mysle vyšinutej a zaslepenej.
„Amnesty“ hrubým sposobom urazila a pošpinila pamiatku obetí stalinského teroru.
Irene Khan po odchode v roku 2010 od „Amnesty“ dostala sumu 533 103 britských liber, čo bolo viac než štvornásobok jej ročného platu 132 490 liber. Takže až v uliciach uvidíte chlapcov a dievčatá vyberať peniaze pre „Amnesty“, rozhodne im prispejte, predsa keď politickí väzni hnijú v žalári a bomby teroristov trhajú nevinných civilistov, top-management „Amnesty“ si musí žiť v luxuse…
Pred chystanou návštevou bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha v Kanade „Amnesty“ Kanadu vyzvala, aby bol Bush zatknutý. (Keď Kanadu navštívil Fidel Castro, jeho zatknutie nepožadovala…)
Najvyšší čas zmeniť názov. Najnovšou agendou sa stalo vytváranie politických väzňov nových. Kriminalizácia ex-štátníkov západných demokracií, ktorí majú na metódy a legitimitu boja proti terorizmu iný názor než „Amnesty“ – ale na rozdiel od nej mali demokratickú legitimitu a zodpovednosť. Bravó, Arresty International!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite