Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šalitov návrat

.daniel Bútora .časopis

Všetci poznáme výmenu zajatcov. Z filmov, zo správ, z opisu historikov: mení sa väčšinou jeden za jedného alebo skupina za skupinu – od výmen sovietskych a amerických zajatcov na Glienicker Brücke, známeho „mostu špiónov“ v Berlíne počas Studenej vojny až po výmeny väčších skupín zajatcov počas ostrých vojen alebo po ich skončení. Čo je to však za výmenu, kde sa vymení jeden človek za tisíc?

Mladého vojaka Gilada Šalita uniesli pred piatimi rokmi ozbrojenci palestínskeho Hamasu počas jeho stráže na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy. Šalitov únos bol trojnásobným úspechom Hamasu: to, že sa podaril, bolo samo osebe neuveriteľné. Izraelská armáda sa zvyčajne dokáže ubrániť priamemu útoku – únoscovia však použili tajné tunely, vykopané pod hranicami. Veľkým úspechom Hamasu bolo aj to, že Izrael za celých päť rokov nezistil, kde Šalita ukrývajú. Ak by to výzvedné služby zistili, možno by sa Izrael pokúsil o jeho oslobodenie – i keď podobný pokus v roku 1994 sa skončil smrťou uneseného vojaka. Tretím úspechom Hamasu je minulotýždňová výmena, v ktorej za prepustenie Šalita vyrokovali masové prepustenie palestínskych väzňov. Tisíc za jedného.
Výmenu ostro kritizovali viacerí židovskí rabíni, a zhrozené boli rodiny obetí vrážd a atentátov, ktoré spáchali viacerí z tisícky palestínskych väzňov. Prepustení mali mať podiel na niekoľkých stovkách zabitých Izraelčanov. Izraelské médiá sú plné silných príbehov. „Nechcem ju vidieť, ako dvíha prsty do V na znak víťazstva,“ hovorí matka chlapca, ktorého ako 15-ročného zabil palestínsky samovražedný útočník v jeruzalemskej pizzerii. Jej syn by mal dnes 25 rokov, rovnako ako Gilad Šalit. Žena, ktorá bola medzi prepustenými výmenou za Šalitovu slobodu, samovražedný útok spoluorganizovala, keď útočníka do pizzerie sama priviezla.
Väčšina Izraelčanov napriek tomu dohodu privítala. Podobne ako sa dobré armády pre svojich vojakov vracajú, snaží sa aj demokratický štát urobiť všetko pre vojaka, ktorý je v rukách protivníka. Čisto racionálne sa to možno neoplatí. Namiesto Šalita dostávajú Palestínčania tisícku väzňov, ktorí už sľubujú ďalšie útoky a únosy. Takýto obchod posilní nielen radikálnejší Hamas oproti trošku umiernenejšiemu Fatahu, ale aj samotnú taktiku únosov. Môžeme ich teda čakať viac.
Prepustení väzni môžu znova útočiť, Šalit však bol väznený, a teraz je znova doma. Rozhodnutie pustiť tisíc za jedného je teda najmä správou o hodnote jedného ľudského života v Izraeli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite