Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Kaddáfího koniec
Líbyjský diktátor, plukovník Muammar Kaddáfí, bol zabitý minulý štvrtok vo svojom rodnom meste Sirta, kam sa uchýlil ako do poslednej bašty svojho režimu. Keďže na mesto útočili zo vzduchu sily NATO a na zemi povstalci, plukovník sa pokúsil o prienik zo svojho sídla. Vydal sa na cestu s celým konvojom vozidiel. Údajne s ním bol aj jeho syn Mutassim. Nasledoval vzdušný útok na konvoj, ktorý zničil veľkú časť vozidiel, a Kaddáfí musel aj so svojimi telesnými strážcami peši utiecť. Nedostal sa však ďaleko, len do veľmi improvizovaného úkrytu v suchom vodovodnom potrubí, kde ho našli povstalci.
Správy o posledných okamihoch plukovníkovho života si protirečili. Dlho nebolo jasné, kto a za akých okolností Kaddáfího zabil. Kaddáfí sa totiž údajne vzdal ozbrojeným povstalcom a žiadal ich (v protiklade so svojou dlhodobou bojachtivou verejnou rétorikou), aby naňho nestrieľali. Utrpel však ťažké zranenia – zrejme už predtým, ako ho našli, pri vzdušnom útoku na konvoj. Zajatého Kaddáfího najskôr naložili do vozidla, ktoré ho malo dopraviť do nemocnice. Potom sa už verzie líšia a všeobecne sa predpokladá, že sa strhla krížová paľba, keď Kaddáfího verní zaútočili na povstalcov s cieľom oslobodiť svojho vodcu. Do uzávierky tohto čísla bola zverejnená informácia, že Kaddáfí utrpel smrteľné zranenie – dostal guľku do hlavy. Nebolo však jasné, či ho omylom trafili jeho vlastní ľudia alebo či ho zabili povstalci, keďže streľba bola hustá a chaotická. Zábery, ktoré obehli svet, zobrazujú najskôr zraneného, ale stále živého Kaddáfího, potom už len jeho mŕtvolu, ktorú ľudia vlečú po ulici.
Pomerne dlho trvalo, kým bola smrť Muammara Kaddáfího oficiálne potvrdená. Oslavy v Líbyi, najmä v hlavnom meste Tripolis, prepukli však ihneď po prvých chýroch, že krutovládca už nežije. Komentáre zo Západu vyjadrovali úľavu – nielen z toho, že človek, ktorý dusil svoju krajinu vyše štyri desaťročia autoritatívnou vládou a viedol teroristickú zahraničnú politiku, je mŕtvy. Západní lídri s potešením oznámili, že tento moment je znamením na ukončenie kampane síl NATO v Líbyi. Zároveň vyslali odkaz líbyjským povstalcom, že teraz je už bezpodmienečne nutné, aby v krajine vytvorili skutočnú a funkčnú vládu. Životnému príbehu Muammara Kaddáfího sa budeme venovať v ďalšom čísle .týždňa.
.mg ETA dobojovala
Minulý štvrtok dospelo Španielsko aj Francúzsko k dlhoočakávanému momentu: baskická organizácia ETA, ktorá 43 rokov so zbraňami bojovala za vznik baskického štátu (jeho územie sa podľa časti Baskov má „vykrojiť“ z území patriacich Španielsku a Francúzsku) zložila zbrane. Oznámila ukončenie ozbrojených aktivít, neznamená to však koniec snáh o autonómiu.
.mg Eurázijská únia
Ruský premiér Vladimír Putin hovorí, že plánovaná Eurázijská únia môže vzniknúť už v roku 2015. „Najskôr sme vytvorili zónu voľného obchodu. Ak budeme takto postupovať ďalej, okolo roku 2015 dospejeme k realizácii myšlienky Eurázijskej únie,“ povedal Putin a doložil, že to nie je snaha o obnovenie ZSSR. Eurázijská únia by mala obsahovať bývalé sovietske republiky.
.mg Samit za samitom
V piatok večer po našej uzávierke sa stretli ministri financií eurozóny, v sobotu ministri celej EÚ, v nedeľu premiéri a prezidenti, ďalší mimoriadny samit by sa však mal konať už túto stredu. Nemecká kancelárka totiž musí po rozhodnutí nemeckého Ústavného súdu svoje návrhy najskôr prerokovať v Bundestagu. Zúčastní sa aj naša premiérka, bez mandátu a vplyvu.
.jd Bude horšie
Francúzski biskupi sa vyjadrili k voľbám, ktoré budú na budúci rok. V prekvapivom liste upozornili, že od politikov nemožno očakávať nemožné. Súčasnú krízu vidia skepticky: „Doterajší spôsob života sa nedá preniesť do iných krajín sveta ani dlhodobo zachovať u nás.“ Mladých ľudí upozornili, že sa nikdy nebudú tešiť z blahobytu svojich rodičov a prarodičov.
.jd Zalepiť ústa!
Agentúra Reuters informovala, že európsky komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier pripravuje radikálny návrh: zakázať ratingovým agentúram, aby zverejňovali úverový rating krajín, ktoré dostávajú krízovú finančnú pomoc. Návrh je to veľmi kontroverzný, navyše by ešte väčšmi „znepokojil“ trhy. A čo sa stane, keď sa bude schvaľovať? Vyžaduje si totiž súhlas všetkých členských štátov Únie...
.mg
Nicolas Sarkozy/
Francúzsky prezident sa stal štvrtýkrát otcom. Na otcovskú dovolenku však nemá čas, Francúzsku pre navýšený euroval hrozí zhoršenie ratingu krajiny, preto Paríž tlačí Berlín k prepojeniu eurovalu a ECB. Nemci s návrhom nesúhlasia. Barack Obama/
Americký Senát sa vzoprel iniciatíve prezidenta: nepodporil kľúčovú časť návrhu zákona o nových pracovných miestach. Návrh by totiž priniesol zvýšenie daní a republikáni upozorňujú, že zdaňovanie nie je cestou k tvorbe pracovných miest. Herman Cain/
Patrí k najúspešnejším republikánom, ktorí sa usilujú o nomináciu do prezidentských volieb. Muž, ktorý vyštudoval matematiku a vlastnil sieť pizzerií, môže byť vážnym súperom Obamu, teraz však popudil časť republikánov postojom k interrupciám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite