Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Lekári, odborári a Penta
Školskí odborári sa rozhodli hneď po páde vlády, že so štrajkom počkajú. Zostávajú síce v štrajkovej pohotovosti, ale riešenie svojich požiadaviek chcú riešiť až s novou vládou. Iný postoj zaujali šéfovia lekárskych odborov. „Pádom vlády sa pre zdravotníckych pracovníkov a pacientov absolútne nič nezmenilo. Tie problémy pretrvávajú, vo svojej akcii preto pokračujeme," povedal pre Pravdu predseda lekárskych odborárov Marián Kollár. Lekárski odborári tvrdia, že stále hrozí, že vládnuca zostava dotiahne proces transformácie nemocníc na akciovky, ako to stanovuje zákon, a tak ich protest stále má zmysel. Smer už avizoval, že v tomto rezorte urobí čoskoro poriadok – podľa svojich predstáv. „Keď vyhráme voľby, my transformáciu určite zastavíme. Preto žiadam ministra, aby sa ju ani nesnažil presadiť,“ vyhlásil pre Hospodárske noviny exminister zdravotníctva Richard Raši. Ministerstvo je síce zákonom viazané dokončiť transformáciu do konca roka, ale legálne môže proces o pár mesiacov predĺžiť, a tak sa vlastne nepopulárnemu opatreniu vyhnúť s výhovorkou, že sa vec nepodarilo dokončiť pre predčasné voľby. Môže však aj pokračovať v začatej práci a dokončiť transformáciu aj s rizikom, že o pár mesiacov bude zase všetko po starom.
Viacerí lekári nie sú nadšení tým, že sa vráti vláda Smeru a z niektorých nemocníc už prichádzajú správy, že lekári výpovede sťahujú. Uvedomujú si tiež, že krajina ide do neistých časov a ich problémy nebudú najpodstatnejšie. Isto to v mnohých lekároch prehĺbi pocit skepsy aj pocitu bezvýchodiskovosti, že zase sa nič nevyrieši. Hoci niektorí komentátori pripomínajú dôležitý fakt, že pre voliča môže byť napokon podstatnejší fakt, či ho bude mať kto v nemocnici ošetriť, ako to, či bude euroval, alebo nebude.
Minulý týždeň zvolala tlačovku aj skupina Penta a prvýkrát verejne hovorila o svojich dlhodobých zámeroch aj záujmoch v zdravotníctve. Oznámila tiež odkúpenie siete desiatich nemocníc na východnom Slovensku a v Partizánskom. Prvýkrát v médiách hovorili aj o svojich predstavách, ako chcú manažovať regionálne nemocnice. Je dobré, že Penta odkryla karty a prezentuje svoje úmysly verejne. To dáva možnosť reálne posudzovať, hodnotiť aj kritizovať jej kroky v zdravotníctve. Karty sú tak o čosi jasnejšie rozdané.
.eč Obvinená policajtka
Inšpekcia ministerstva vnútra obvinila policajtku, ktorá vyniesla tzv. mafiánske zoznamy, z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Policajtka, ktorá neprešla detektorom lži, bude prepustená do civilu. Mafiánske zoznamy, na ktorých je približne 400 mien vrátane vplyvných podnikateľov a advokátov, zverejnil denník Nový Čas a televízia Markíza.
.vag Bulík nekončí
Ľubomír Bulík ostáva na čele Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Minister obrany Ľubomír Galko stiahol návrh na jeho odvolanie z funkcie z rokovania vlády. Bulíka, ktorému končí mandát približne o rok, chce Galko odvolať, pretože sa vraj nestotožnil s pripravovanou reformou armády. Po tom, čo padla vláda, však ponechal rozhodnutie o Bulíkovi na svojho nástupcu.
.vag Prezident v hre
Ivan Gašparovič prijal Ivetu Radičovú, a tá odišla po 45 minútach sklamaná. Prezident odvolá vládu, ktorá stratila v parlamente väčšinu, podľa Pravdy však Radičovú dovládnutím asi nepoverí.  Dôvodom je, že sama nepodala demisiu, ale bola jej vyslovená nedôvera. V pondelok sa chce prezident stretnúť s predsedami strán a zvažuje aj možnosť úradníckej vlády.
.jd Rozpočet
Aj keď v utorok parlament vyslovil vláde nedôveru, v stredu kabinet Ivety Radičovej schválil návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014. Jeho schválenie v Národnej rade však nie je zaručené. Smer už avizoval, že ho nepodporí. Ak by rozpočet nebol schválený, hrozilo by rozpočtové provizórium, čo znamená, že by sa postupovalo podľa tohtoročného rozpočtu.
.lk Odvodová reforma
Premiérka Iveta Radičová oficiálne zastavila daňovoodvodovú reformu. Doterajší minister práce Jozef Mihál vyhlásil, že s výnimkou štátneho rozpočtu nevidí do predčasných volieb šancu na prejdenie akéhokoľvek zásadného zákona. Plánovaná reforma mala zaviesť superhrubú mzdu a kontroverzie vyvolávala najmä medzi živnostníkmi, ktorí mali po novom platiť viac. Naopak, zamestnancom sa malo nepatrne prilepšiť. Výhrady voči reforme mali aj niektoré koaličné frakcie.  
.lk
Pavol Hrušovský/
Podpredseda parlamentu sa opäť aspoň na chvíľu vráti do kresla predsedu parlamentu. Parlament minulý týždeň po páde vlády Ivety Radičovej odvolal z funkcie doterajšieho predsedu Richarda Sulíka.  Na jeho miesto potom veľkou väčšinou zvolil práve Hrušovského. Igor Matovič/
Líder Obyčajných ľudí má po dohode na predčasných voľbách plné ruky práce. Keďže ohlásil, že do volieb pôjde s vlastnou stranou, musí rýchlo  stihnúť dať dokopy potredný počet podpisov.  Vôbec však nepochybuje, že päťpercenntnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu prekoná. František Šebej/
Už nie je členom Občianskej konzervatívnej strany. Keďže má iný názor na niektoré veci, napríklad aj na euroval, ako jeho kolegovia, rozhodol sa stranu opustiť, aby sa v nej nestal disidentom. Ľudí z vedenia OKS však naďalej považuje za svojich priateľov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite