Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Médiá

.časopis .médiá

MÉDIÁ Prípad Knox a namotané médiá
Recept, ako najjednoduchšie namotať priemerného diváka, je jednoduchý. Väčšinou stačí vražda, sex, krásna žena, alebo hlboký ľudský príbeh, medzi slovenskými novinármi nazývaný aj „háelpéčko". V lepšom prípade ide o kombináciu týchto javov, vo výnimočnom súbeh všetkých z nich.  Príbeh americkej študentky Amandy Knoxovej má všetky spomínané atribúty, ktorým médiá, prirodzene, neodolali. Výsledok: z pôvodne nenápadnej študentky, obvinenej a dnes oslobodenej, je už mediálna hviezda. V prípade Knox  ide o 24-ročnú americkú študentku Amandu Knoxovú, ktorej spolubývajúcu – britskú študentku Meredith Kercherovú – našli podrezanú, dobodanú a zrejme aj znásilnenú. Amandu najprv odsúdili na 26 rokov a po troch rokoch v talianskom väzení ju za účasti desiatok televíznych štábov v priamom prenose súd v talianskej Perugii oslobodil. Podobných príbehov vrážd sa stáva, žiaľ, veľa, máloktorý však zahltil médiá tak ako tento. Temná story má okrem háelpéčka aj  bonusy: Okrem toho, že je Amanda mladá a sympatická, s jemnou dávkou exibicionizmu, má prípad sexuálny motív,  je mixom Amandinho príbehu lásky s údajným talianskym spoluvrahom, pokračuje verejnou zbierkou na jej obhajobu, zbabraným vyšetrovaním, zaváňajúcim justičným omylom, a končí sa  prekvapivým happyendom plačúcej dievčiny na ceste do vlasti, ktorá ju už do Talianska zrejme nevydá. Predbežné skóre: Amandu našiel google len za posledný týždeň 664-miliónovkrát, čestné miesto si získala pri nobelovkách na titulke New York Times, má vlastnú sekciu na internetovej stránke The Guardianu. Jej prepúšťanie vysielali naživo také stanice ako CNN, BBC. A bude film a určite viac ako jedna paperbacková kniha, možno aj módna značka či parfém. O. J. Simpson má smolu. Môže tíško závidieť.
.mirka Kernová, Medialne.sk TELEVÍZIA Nový tím v Českej televízii
Nový šéf Českej televízie Petr Dvořák prichádza do verejnoprávneho prostredia z komerčnej Novy. Čo sa týka platu a prestíže, určite nejde do horšieho. Dvořák si so sebou priniesol vlastný manažérsky tím – prišiel za ním bývalý výkonný riaditeľ Novy Milan Cimirot, ktorý bude finančným riaditeľom, šéfovať spravodajstvu a publicistike prichádza skúsený Zdeněk Šámal (ČT, televízia Z1, TV Metropol a svojho času bol aj pri zakladaní TA3). Program bude mať na starosti Milan Fridrich, ktorý pracoval v ČT a už pred voľbou pomáhal Dvořákovi uspieť vo voľbe. Dvořák stojí aj o Fera Feniča, ktorý bol aj medzi uchádzačmi o šéfovskú stoličku v ČT, a bude sa vraj oňho usilovať aj napriek tomu, že Fenič spoluprácu dopredu odmietol.
Keďže českú verejnoprávnu televíziu môže sledovať aj podstatná časť slovenských divákov, sú pre nás Dvořákove plány zaujímavé. Čo chce teda nový šéf zmeniť? Má pribudnúť špeciálny program pre deti, kanál ČT 24 má dostať nový „drive“ a zaujímavé je, že sa má výrazne zmeniť hlavná spravodajská relácia českej verejnoprávnej televízie Události. Dvořák tvrdí, že Události sú hanbou ČT a od Zdeňka Šámala očakáva, aby mu odporučil, čo ďalej, aké systémové zmeny treba prijať. Možno ani netreba veľké zmeny – stačí zmeniť uhol pohľadu. Zo Slovenska sa české Události javia ako nedostihnuteľný vzor.
.eva Čobejová TELEVÍZIA Simpsonovci nebudú?
Znie to ako zápletka z nejakej ďalšej epizódky: Simpsonovci nebudú! 20th Century Fox oznamuje, že si v dnešnej ťažkej finančnej situácii nebude môcť dovoliť vyrábať svetovo populárny seriál o kreslenej žltej rodinke, ak tí herci, ktorí poskytujú postavičkám hlasy, neprijmú o 45 percent nižšie honoráre. A 20th Century Fox to vraj tentoraz myslí absolútne vážne.
Simpsonovci sú najdlhšie bežiaci komediálny seriál v americkej televízii a momentálne sa vysiela ich 23. séria. Stále predstavujú jeden z kľúčových titulov Foxu, aj keď sledovanosť už nemajú takú ako v časoch najväčšej popularity. Šiesti hlavní hlasoví predstavitelia kreslených postavičiek sa na prvý pohľad nemôžu sťažovať: dostávajú  približne za 22 týždňov práce slušných 8 miliónov dolárov. A tak to vyzerá, že Fox je v práve, keď mieni šetriť aj na ich honorároch. Na druhej strane je pravda, že tento kreslený seriál zarába ročne miliardy dolárov, a to nielen na vysielacích právach, ale aj na rozličných simpsonovských licencovaných produktoch. Rebelujúcim „hlasom“ teda ide hlavne o to, aby dostali niečo aj z týchto obrovských výnosov. Práve tomu sa Fox už dávno zatvrdilo bráni. Ako z mrzutej situácie vybŕdnuť? Homer Simpson by si asi najskôr búchal plešinu o baračik, potom by si šiel dať pivo. Ale možno Bart s Lisou by sa v núdzi mohli spojiť a prispieť nejakým nápadom.
.marína Gálisová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite