Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Tri aktivistky
Nobelovský výbor ocenil tohto roku za prínos k mieru tri ženy: libérijskú prezidentku Ellen Johnsonovú Sirleafovú, libérijskú „bojovníčku za mier“ Leymah Gboweeovú a jemenskú aktivistku Tawakkul Karmanovú. „Nemôžeme dosiahnuť demokraciu a trvalý mier vo svete, ak ženy rovnako ako muži nebudú mať príležitosti ovplyvňovať vývoj na všetkých rovinách spoločnosti,“ vyjadril sa predseda výboru Thorbjörn Jagland.
Ellen Johnson Sirleafová, 72-ročná prezidentka Libérie, sa v roku 2005 stala prvou ženou, ktorú na africkom kontinente zvolili za hlavu štátu. V päťdesiatych rokoch študovala v USA, v roku 1972 sa vrátila do Libérie a stala sa viceministerkou, neskôr ministerkou financií. Po prevrate v roku 1980 bola uväznená, potom odišla z Libérie, pretože sa stala pre režim nepohodlnou. Prvý raz za prezidentku kandidovala v roku 1997, druhý raz – úspešne – v roku 2005. V októbri tohto roku sa „železná dáma“ chystá na ďalšie voľby.
Lymah Gbowee sa stala v Libérii známou najmä tým, ako spolu s ďalšími ženami donútili roky bojujúce frakcie na uzavretie mieru. Usporadúvali pokojné demonštrácie, dokonca v roku 2002 vyhlásili tzv. sexuálny štrajk, počas ktorého mnohé moslimky aj kresťanky odmietali svojim manželom pohlavný styk, kým nebude v krajine uzavretý mier. Najdramatickejšie chvíle však zažila, keď v roku 2003 ženy prinútili prezidenta Charlesa Taylora na mierové rozhovory s bojujúcimi klanmi, a keď to vyzeralo, že rozhovory nikam nevedú, nedovolili rokujúcim vyjsť zo zasadacej miestnosti, kým nenastane vývoj. O dva týždne bola oznámená mierová dohoda z Accry.
Treťou ocenenou je jemenská aktivistka a disidentka Tawakul Karmanová, ktorá roky protestuje proti násilnému režimu prezidenta Aliho Abdulláha Sáliha. Na rozdiel od mnohých účastníkov tzv. Arabskej jari má status dávnej morálnej autority, ktorá za svoje postoje bola dvakrát väznená a raz len o vlások unikla atentátu. Morálny kredit Tawakul Karmanovej narúša skutočnosť, že je členkou strany Islah, ktorej niektorí členovia majú spojenie s terorizmom. Zároveň nevystupuje ako radikálna moslimka. Prestala napríklad nosiť nikáb, závoj zakrývajúci tvár, čo bolo v jej krajine odvážne gesto. Jej ocenenie zároveň, takpovediac, „pokrylo potrebu“ vyjadriť uznanie nositeľom zmien v arabskom svete.
.mg Grécko upadá
Grécko sa ďalej prepadá. Má za sebou ďalší generálny štrajk, premiér údajne zvažuje demisiu a minister financií špekuluje o referende, kde by sa ľudia vyjadrili k šetreniu, ale nie k drachme. Vláda tiež vyhlásila, že nesplní požadovanú výšku deficitu na tento ani budúci rok, vinia za to recesiu. Európski ministri finacií preto zablokovali ďalšiu eurovalovú pôžičku.
.jd Kvapka po kvapke
Náklady na euro rastú aj na západ od Atén. Agentúra Moody’s znížila taliansky rating o tri stupne, na hodnotu A2. Viedli ju k tomu dlhodobé problémy Talianska a nedôvera v eurozóne. Berlusconi rozhodnutie spochybnil, viac-menej ho však ignorovali aj trhy. Francúzsko a Belgicko zase unilaterálne prikročili k záchrane banky Dexia, ktorej hrozí bankrot.
.jd Maďari proti Srbom
Budapešť chce zablokovať Belehradu začiatok rokovaní o vstupe do EÚ. Vyjadrili sa tak nacionalistickí politici Semjén a Németh z vládneho Fideszu, ktorým prekáža srbský reštitučný zákon. Neumožňuje totiž v Srbsku reštitúcie príslušníkom maďarských vojsk a ich potomkom z obdobia druhej svetovej vojny. Slovensko mlčí; je čas, aby sme sa Srbov zastali.
.jd Mexiko je za život
Mexický ústavný súd rozhodol, že táto hispánska katolícka krajina bude naďalej chrániť život už od počatia. Zástancovia práva na potrat namietali, že ženy by mali právo deti potratiť, keďže nenarodené deti nemôžu mať ústavné práva, a teda ani právo na život. Sudcovia rozhodli najtesnejšou väčšinou o jeden hlas a podanie odmietli.
.jd, res.claritatis.cz Problémy na Malte
Schvaľovanie eurovalu, ktoré zamestnáva naše médiá, narazilo na problémy aj na Malte. Opozičná Strana práce na čele s bývalým premiérom Alfredom Santom vzniesla právnu námietku, pretože vraj nepozná presné znenie aktuálnej dohody. Opozícia chce, aby boli záväzky Malty jasne špecifikované. Hlasovanie sa tak posunulo na začiatok tohto týždňa. Keďže Holandsko euroval minulý týždeň schválilo, zostáva už len Malta a Slovensko.
.lk Tomas Tranströmer/
Švédsky básnik sa stal laureátom Nobelovej ceny za literatúru. Osemdesiatročný Tranströmer patrí k najvplyvnejším menám poézie svojej krajiny, ale aj sveta. Jeho básne, ovplyvnené aj americkou poéziou, zachytávajú rytmus prírody a premien ročných období, mystérium bytia. Donald Tusk/
Poľsko cez víkend volilo. Keďže voľby boli po našej uzávierke, výsledky komentovať nevieme. Isté však je, že Tusk zostane premiérom, otázkou je, s kým bude vládnuť. Či mu na väčšinu stačí doterajší partner PSL, alebo bude potrebovať hlasy inej strany. Jean-Claude Trichet/
Odstupujúci šéf Európskej centrálnej banky na svojej poslednej tlačovke oznámil, že ECB je pripravená poskytnúť európskym bankám úvery na 12 až 13 mesiacov a nakúpiť dhopisy za ďalších 40 miliárd eur. Trichet tiež volá po európskom ministerstve financií.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite