Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Education Nation

.daniel Bútora .časopis

Čo majú spoločné Bill Clinton, Warren Buffet a Laura Bushová? Okrem peňazí, vplyvu a slávy to, že všetci traja minulý týždeň vystúpili na podujatí Education Nation v New Yorku. Na Rockefeller Plaza, kde v zime býva aj z filmov známe klzisko, sa spolu s desiatkami iných filantropov a verejných osobností, s mnohými guvernérmi a starostami, so známymi televíznymi moderátormi a so stovkami učiteľov za podpory televízie NBC venovali jedinej téme: ako zlepšiť americké školstvo.

Salman Khan hovoril o tom, ako sa vyše 2 500 vzdelávacích videí Khan Academy využíva v niektorých amerických školách ako nástroj vyučovania, ktoré sa môže odohrávať doma, pričom v škole môže namiesto výkladu prebiehať pod dozorom učiteľa precvičovanie preberanej látky. Bill Clinton rozprával, ako bol prijatý na Georgetownskú univerzitu, ale keďže nechcel finančne zruinovať svoju rodinu, bol pripravený nejsť študovať. V tomto kľúčovom momente ho podporila výchovná poradkyňa (čo je v Amerike niekedy takmer mentoringová, nie formálna pozícia), ktorá ho podržala a vyzvala, aby to skúsil, že ak sa bude snažiť, môže dostať štipendium, čo sa mu nakoniec aj stalo. Správy NBC Nightly News odvysielali počas stretnutia príspevok o zákone, ktorý prijali v Kalifornii a v ďalších dvoch štátoch. Zákon umožňuje rodičom, ktorí sú nespokojní s tým, ako funguje ich verejná (t.j. štátna) škola, aby zorganizovali petíciu. Ak získajú viac ako polovicu rodičov školy, je možné vynútiť si zmenu učiteľa, či dokonca zmenu celej školy na tzv. „charter school“, teda školu, ktorá je riadená nie štátom, ale nezávislou radou spomedzi rodičov, a ktorá na základe zmluvy s okresnou školskou radou dostáva štátny príspevok. A viacerí účastníci rozoberali, čo urobili školy v New Jersey s darom vo výške 100 miliónov dolárov, ktorý pred dvoma rokmi daroval školám zakladateľ Facebooku Mark Zuckenberg.
Americké problémy so základným a stredným školstvom sú veľké, a svojou náročnosťou nie nepodobné tým slovenským. Ohromný rozdiel medzi oboma krajinami je však v miere, rozsahu a v hĺbke verejnej diskusie. V Amerike je to naozaj diskusia verejná, do ktorej sa zapája elita, do ktorej majú čo povedať ľudia formátu Billa Clintona, do ktorej vkladajú svoj finančný i intelektuálny príspevok miliardári ako Warren Buffet a Mark Zuckenberg, a ktorej najsledovanejšie spravodajské relácie Meet the Press a Nightly News venujú viacero dní po sebe prominentné miesto. Slovenská diskusia o školstve na svojich Clintonov, Khanov a Buffetov ešte len čaká.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite