Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Ženy v Saudskej Arábii
Minulý týždeň prebehla médiami šokujúca správa: istá žena zo Saudskej Arábie bola odsúdená na desať úderov ako trest za to, že porušila zákaz šoférovať, platný pre všetky ženy v Saudskej Arábii, aj pre cudzinky. Vzápätí dostala táto Saudka milosť od kráľa Abdalláha. Samotný zákaz zostáva v platnosti, a to ešte nie je najhoršie obmedzenie, ktorému je podriadený život žien v najstabilnejšej, ale neslobodnej krajine regiónu.
Na správanie žien vo verejných priestoroch dozerá takzvaná náboženská polícia (oficiálne nesie názov Rada pre podporu cnosti a predchádzanie neresti). Tento orgán kontroluje dodržiavanie segregácie pohlaví. Z právneho hľadiska sú ženy v Saudskej Arábii občanmi druhej kategórie, musia mať mužského poručníka. Napríklad pred súdom je svedectvo dvoch žien rovné svedectvu jedného muža. Pretrváva tu častá prax manželstiev maloletých – už osem- či deväťročné dievčatko môže rodina vydať za muža. (Tento zvrhlý zvyk jeho prívrženci neraz obhajujú odkazom na dejiny islamu, keďže Mohamed sa oženil s Ajšou, keď mala sedem rokov, a manželstvo konzumoval, keď mala deväť.)
V britskom Guardiane vysvetľuje saudskoarabská blogerka Eman Al Nafjan absurditu zákazu šoférovania. Úmyslom tohto opatrenia, ako píše Al Nafjan, je zabrániť, aby sa ženy stretávali s cudzími mužmi. Lenže, dodáva blogerka, práve tento zákaz neraz núti ženy, aby si najali cudzieho muža ako šoféra a denne s ním nasadali do auta. A ako je možné objasniť situáciu, v ktorej saudskoarabská vláda investuje veľké peniaze do vzdelávania žien, až také veľké peniaze, že 60 percent študentov, ktorí promujú na vysokých školách, sú ženy, a pritom tieto ženy udržiava v podriadenom postavení a segregačnými zákonmi prakticky znemožňuje ich zamestnávanie? Eman Al Nafjan hovorí, že podobné paradoxy sa v Saudskej Arábii označujú ako „saudské špecifikum“.
Saudskoarabský kráľ Abdalláh krátko predtým, ako sa objavila správa o rozsudku nad „ilegálnou šoférkou“, oznámil svojej krajine významnú zmenu: ženy budú môcť od roku 2015 voliť a byť volené. Je to krok vpred a mnohí ho označujú za najzásadnejšiu pozitívnu správu o situácii žien v Saudskej Arábii. Ak však nedôjde k zrušeniu ďalších nespravodlivých zákonov, ktoré zo žien robia v Saudskej Arábii poloľudí, bude to veľmi málo.
.mg  Únik z Ruska
Ruská federácia zažíva trend úniku kapitálu i mozgov do zahraničia. Počet ľudí, uvažujúcich o emigrácii, sa od roku 2007 strojnásobil, teraz oslabujú aj ruské finančné trhy. Podpisujú sa na tom vnútropolitické turbulencie ako odchod ministra financií Kudrina. Odborníka, ktorý zosobňoval fiškálnu stabilitu Ruska, odvolal Dmitrij Medvedev pre spor o vojenské výdavky. 
.lk Sporná ťažba
Turecko-cyperský spor eskaluje. Ankara varuje, že ak grécki Cyperčania neodvolajú plány ťažiť zemný plyn vo vodách, ktoré majú pod kontrolou, podnikne odvetné kroky. Turecko tvrdí, že prírodné zdroje v mori patria obidvom častiam rozdeleného ostrova. Grécka časť Cypru nástojí, že na ťažbu vo „svojej“ oblasti má výsostné právo. Celý spor sa prenáša na pôdu EÚ.
.mg Noví Maďari
Podľa agentúry MTI požiadalo o zjednodušené pridelenie občianstva Maďarskej republiky vyše 150-tisíc zahraničných Maďarov. Vyše 55-tisíc žiadateľov zložilo slávnostnú občiansku prísahu. Týždenne podáva žiadosť takmer štyritisíc Maďarov žijúcich za hranicami Maďarska, uviedol ministerský splnomocnenec Tamás Wetzel. Podľa neho je tento počet v súlade s prognózami.
.mg Východní partneri
Samit Východného partnerstva vo Varšave opustila bieloruská delegácia po kritike voči režimu prezidenta Lukašenka. Na samite malo dôjsť k ďalšiemu zbližovaniu východných susedov EÚ s jej členmi, tu sa však idylka nekonala. Poľský prezident Donald Tusk oznámil Bielorusom, že kým Lukašenko neprepustí politických väzňov, nemôže čakať ústupky zahraničia.
.mg Barrosov prejav
Predseda Európskej komisie Barroso mal prejav o stave Únie. A bolo to sklamanie. Floskuly sa striedali s kritikou medzivládnej EÚ (teda členských štátov), bánk a zahraničných vlád na čele s USA, za ich údajne paternalistický prístup k EÚ. Barroso chce ekonomickú vládu a viac kompetencií pre Brusel. Reč zakončil citátom Nelsona Mandelu. Bývalý portugalský marxista si vybral zlý týždeň. Europarlament bol totiž v tieni Bundestagu.
.jd Julia Tymošenková/
Ukrajinskej expremiérke hrozí väzenie. Za to, že podpísala zmluvu o nákupe plynu od Ruska, ktorá nevýhodnou cenou údajne vážne poškodila Ukrajinu, môže dostať sedem rokov za mrežami a zákaz politickej činnosti. Podľa nej je to pomsta prezidenta Janukovyča. Tristane Banonová/
Novinárka, ktorá žaluje Dominiqua Straussa-Kahna za pokus o znásilnenie, trvá na svojom aj po vyše dvojhodinovej výpovedi pred vyšetrovateľom. Vypovedal aj obvinený, ten však stále opakuje, že Banonovej v roku 2003 iba „dával návrhy“ a jej verzia je čisto „imaginárna“. William Hague/
Britský minister financií označil euro za „historický pamätník kolektívneho bláznovstva“. Povedal to v rozhovore pre časopis Spectator. Dodal, že Nemci budú „subvencovať“ Grécko, Taliansko a Portugalsko „veľmi dlho, až do konca života“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite