Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Roman Joch

.roman Joch .časopis .klub

Lepšie pochopíme, kam smerujeme, ak najprv vieme, kde sme. Kde teda sme desať rokov po 11/9?

(1) Sloboda na Západe zostala zachovaná. Mnohí kritici toho, čomu sa nesrávne hovorí „vojna proti terorizmu, ale čo je v skutočnosti vojnou proti radikálnemu islamu, tvrdili, že vojna proti islamizmu v zahraničí povedie k zrušeniu slobody u nás doma na Západe. Nič také sa nestalo. Západné krajiny zostali slobodné, so slobodou slova, prejavu, kritiky a verejnej diskusie o štátnej politike.
(2) Usáma bin Ládin svoj boj prehral. Nie je hrdinom arabskej mládeže, nie je vlnou budúcnosti v arabskom svete. Mládež na námestiach arabských miest nevolá „nech žije bin Ládin“, ale skanduje  „preč s – Mubarakom, Kaddáfim, Asadom.“ Bin Ládin nie je tou inšpiráciou, akou bol pre mnohých ešte pred desiatimi rokmi.
(3) Bin Ládin svoju vojnu prehral, ale Západ svoju vojnu ešte nevyhral. Vývoj v arabskom svete je stále otvorený. Zápas proti islamizmu v budúcnosti viac než podobu intervencií do islamského sveta bude mať skôr formu psychologického, ideologického, politického a náboženského zápasu proti islamizmu vnútri islamu. Tento boj sa týka priamo Európy a jej islamských komunít a zatiaľ ho neviedli dostatočne dobre.
(4) „Arabská jar“ viedla k pádu mnohých prozápadných režimov, ale len málo protizápadných. Sposobila destabilizáciu arabského sveta, čím zvýšila relatívny význam a vplyv Iránu. Západ úsilie o destabilizáciu iránskeho režimu zanedbal.
(5) Aj keď bin Ládin zápas za sympatie arabskej mládeže prehral, v jednom zmysle vyhral, a to na Západe. Islamistických teroristov po desiatich rokoch od septembra 2001 može byť málo, ale hrozí, že západných antiteroristov, teda ľudí, ktorí vedia o nutnosti bojovať proti džihádizmu, je ešte menej . To je tragédia: teroristov je málo, ale hrozí, že antiteroristov je ešte menej. Najväčšou tragédiou je však to, že možno najviac je antiantiteroristov, teda ľudí, ktorí sú presvedčení, že západní antiteroristi sú väčšou hrozbou pre slobodu a mier než protizápadní teroristi. Antiantiteroristi sú presvedčení, že Cheney, Bush, Rumsfeld sú väčšou hrozbou než bin Ládin, Saddám či Ahmadinežád. Teroristov môže byť málo, antiteroristov ešte menej, ale tragické je, že antiantiteroristov je azda najviac. To je tá najväčšia tragédia 11. septembra 2001 po desiatich rokoch; a to je ten aspekt, v ktorom bin Ládin uspel.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite