Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Odídu?
Najväčšia protestná akcia zdravotníkov od konca druhej vlády Mikuláša Dzurindu  sa blíži k vrcholu. Keďže v tejto psychologickej vojne je zatiaľ tajomstvom, koľko lekárov deklarované výpovede naozaj podá, posledný týždeň pokračoval najmä slovným zápasom aktérov tohto súboja.
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) si vo výpovediach lekárov všimol, že zdravotník v ňom splnomocňuje Lekársky odborový zväz (LOZ) na všetky úkony súvisiace so skončením pracovného pomeru. Podľa Uhliarika taká výpoveď nie je platná, keďže zákon neumožňuje právny úkon, ktorým sa občan vzdáva svojich práv. Podľa Uhliarika odborári nehrali pri „naháňaní“ výpovedí čisto, LOZ vraj dokonca lekárov na podpis výpovedí nútil.
Zdravotnícki odborári svojím protestom žiadajú vyššie platy, dofinancovanie zdravotníctva a zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Taktiež žiadajú, aby sa v nemocniciach neignoroval Zákonník práce, keďže bežný zdravotník nedobrovoľne pracuje v nadčasoch, ktoré mu nepovoľuje zákon.   
Uhliarik vyjadril ochotu s odborármi rokovať o zvýšení platov či dodržovaní personálnych normatívov, no zastavenie zmeny nemocníc na akciovky odmieta, keďže je to súčasť Programového vyhlásenia vlády a zároveň jeden z kľúčových bodov avizovanej reformy zdravotníctva.
Počet lekárov, ktorí sa do akcie s podávaním výpovedí reálne zapoja, zatiaľ nie jasný. Presne to nedokážu povedať ani lekárski odborári. Pod deklaráciu „pripravenosti“ podať výpoveď sa od konca augusta podpísalo takmer 4-tisíc lekárov a podporovateľov protestu „Zachráňme zdravotníctvo“. Podľa šéfa LOZ Mariána Kollára mali pred dvoma týždňami podpísaných 1 500 výpovedí, no je „presvedčený, že toto číslo už dávno neplatí“, uviedol to v diskusii v Slovenskom rozhlase. Či je „odchádzajúcich“ lekárov v štátnych nemocniciach naozaj 15 až 25 percent, sa dozvieme začiatkom októbra, keď bude známe konečný počet výpovedí, ktoré odborári zozbierali.
Podobnú hrozbu nedávno absolvovala aj Česká republika v rámci protestnej akcie „Ďekujeme, odcházíme“. Pod výpovede sa podpísala takmer štvrtina zo 16-tisíc českých štátnych lekárov. Hromadný odchod sa napokon nekonal a minister Leoš Heger im zvýšil platy o 5- až 8-tisíc českých korún.    
.gaš Policajti neprešli
Až 72 percent policajtov pracuje neuspokojivo. Vyplýva to z hodnotenia, ktoré zverejnil denník Pravda. Policajný prezident Jaroslav Spišiak odmieta, že systém je zle nastavený. „Mohol byť nastavený aj tak, že každý by bol uspokojivý alebo viac ako uspokojivý, ale tomu by asi neveril nikto okrem policajtov.“ Spišiak bude výsledky hodnotenia vysvetľovať aj v parlamente.
.vag Bez súťaže
O tom, aké televízie budú môcť vysielať na nových digitálnych frekvenciách, bude až do roku 2021 rozhodovať firma Towercom. Umožnil jej to Telekomunikačný úrad, hoci podľa zákona sa malo o frekvencie súťažiť. „Úrad porušil viacero zákonov,“ povedal pre denník SME bývalý riaditeľ úradu Branislav Máčaj. Towercom má za nové frekvencie zaplatiť len 63-tisíc eur.
.vag SMK vs. Most
SMK obvinila Most z politikárčenia v Environmentálnom fonde. Podpredseda strany Péter Őry tvrdí, že starostovia za Most sú pri prideľovaní dotácií z tohto fondu v porovnaní so svojimi kolegami z SMK nadštandardne úspešní. Šéf SMK Berényi dokonca hovorí o trestaní voličov SMK. Minister József Nagy z Mostu považuje tieto výroky za ohováranie a politickú intrigu.
.jm Múzeum
Ministerstvo kultúry navrhuje, aby vznikajúce Múzeum komunizmu bolo súčasťou Ústavu pamäti národa (ÚPN). Najskôr by sa však mali doriešiť priestory pre tento ústav, ktorý nedisponuje vlastnou budovou. Dovtedy by prezentačná časť múzea mala fungovať v rámci Slovenského národného múzea.  Nové múzeum by malo spracúvať zbierkové predmety a materiály z rokov 1948 až 1990.
.jm Viac exekúcií
Sociálna poisťovňa za prvých osem mesiacov tohto roku zaznamenala medziročné zvýšenie počtu exekúcií o 162 percent. Ich celkový počet je viac ako 95-tisíc. Spôsobilo to najmä dôsledné vymáhanie starších pohľadávok. Stúpla aj úspešnosť výberu poistného, ktorá je nad sto percentami, opäť vďaka plateniu minulých pohľadávok. O hospodárení Sociálnej poisťovne, ktoré je zatiaľ mierne prebytkové, informoval jej generálny riaditeľ Ľuboš Lopatka.  
.lk
Eugen Jurzyca/
Minister školstva by mal tento týždeň rozhodnúť o osude digitálneho portálu Planéta vedomostí. Podľa informácií denníka Sme ministerstvo oznámi, že portál nekupuje. Náš časopis nedávno informoval, že Planéta vedomostí sa podobá na starší projekt Vedomosti v hrsti, ktorý už školy majú. Daniel Lipšic/
Minister vnútra navrhol novelu zákona o štátnom občianstve. Podľa nej by o slovenské občianstvo neprišli tí občania, ktorí získajú občianstvo susedného Česka.  Narazil však na kritiku Bélu Bugára, ktorý tvrdí, že takto budú diskriminovaní Slováci v iných krajinách. Štefan Harabin/
Predseda Najvyššieho súdu (NS) a Súdnej rady Štefan Harabin môže každý pondelok a piatok pracovať z domu. Predĺžené víkendy mu umožnila Sudcovská rada NS. „Viete si predstaviť, že by predseda vlády pracoval z domu?“ reagoval Harabinov predchodca Milan Karabín.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite