Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

V roku 1974 skončilo Poľsko na majstrovstvách sveta vo futbale na treťom mieste. Hviezdami mužstva boli okrem iných brankár Jan Tomaszewski a útočník Grzegorz Lato. Tomaszewski sa zapísal do dejín poľského športu ako „muž, ktorý zastavil Anglicko”. Jeho fantastické zásahy vo Wembley v roku 1973 otvorili Poľsku cestu aj na majstrovstvá sveta, kde Tomaszewski chytil dve penalty.

Kráľom strelcov sa stal na turnaji Grzegorz Lato, ktorý dal sedem gólov. Celkovo ich v reprezentácii strelil 45 v 104 zápasoch.
Dnes sú starí spoluhráči z ihriska úhlavnými nepriateľmi. Vymenili si pritom miesta: bývalý brankár útočí a útočník sa bráni. Lato hrá za ľavicu a Tomaszewski za pravicu. V rokoch 2001 – 2005 bol Grzegorz Lato senátorom za postkomunistickú Stranu demokratickej ľavice (SLD). Posledné tri roky je predsedom poľského futbalového zväzu, za čo vďačí vládnucej Občianskej platforme, s ktorou sympatizuje. Jeho najväčším kritikom na futbalovej centrále je Tomaszewski. Bývalý brankár obviňuje Latu, že vytvoril zväz, ktorému vládnu postkomunistickí aparátnici, ktorí nerozumejú športu a starajú sa iba o svoje kariéry. To vďaka nim je poľský futbal v kríze a reprezentácia je v rebríčku FIFA až na 65. mieste. Tomaszewski je tiež silným kritikom vlády Donalda Tuska. Tvrdí, že organizácia majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré budú v roku 2012 v Poľsku, bola zásluhou zosnulého Lecha Kaczynského a podľa jeho názoru sa problémy začali vtedy, keď k moci prišla Tuskova strana.  Ukázalo sa, že väčšinu investícii, ktoré pred majstrovstavami sľubovala Občianska platforma, sa nepodarí zrealizovať. Sú tiež obrovské problémy pri stavbe štadiónov. Napríklad najmodernejší futbalový štadión v Európe, Schalke Arena v Gelsenkirchene, stál Nemcov 370 miliónov eur. Národný štadión vo Varšave, ktorý má nižší štandard, stál doteraz už 500 miliónov eur. Nedávno v ňom boli zistené konštrukčné chyby, ktoré oneskorili jeho otvorenie o pol roka.
Keď Donald Tusk vyhlásil, že jeho tím je neporaziteľný ako FC Barcelona, Tomaszewski, ktorý je známy svojou priamosťou, to komentoval, že Donaldinho sa  chvastá tak, ako keby sa splachovač na záchodovej mise považoval za Niagarské vodopády. Tomaszewski získal vo svojom donkichotskom boji proti korupcii vo futbale nečakaného spojenca. Porozumel si s ním Jaroslaw Kaczynski a legendárny brankár bude v najbližších voľbách kandidovať za Právo a spravodlivosť. Dokáže človek, ktorý zastavil Anglicko, zastaviť aj Občiansku platformu?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite