Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Volejbalová rozprávka

.pavol Kubiš .časopis .šport

Predpovedali im, že sa 27. majstrovstvá Európy, ktoré usporiadali spolu Česko a Rakúsko, pre nich skončia už po troch dňoch skupinovej fázy. Nestalo sa tak.

Žreb bol pre slovenských volejbalistov mimoriadne krutý a do skupiny „smrti“ im nadelil obhajcov zlata Poliakov, bronzových Bulharov z predchádzajúcich ME 2009 a šieste Nemecko. Všetko tímy, ktoré pravidelne účinkujú na majstrovstvách sveta či vo Svetovej lige a vo svetovom rebríčku figurujú v prvej desiatke (Slovensku v ňom patrí 33. priečka).
„Dostali sme sa jednoznačne do najťažšej skupiny. Osobne si myslím, že to bolo politické rozhodnutie. Rakúsko má v Európskej volejbalovej konfederácii silnú pozíciu, a to ovplyvnilo aj výsledok žrebu. Viem, že sme outsidermi tejto skupiny. Verím však, že práve to mojich hráčov zomkne a nakopne do veľkých výkonov,“ prízvukoval pred šampionátom taliansky tréner Emanuele Zanini. Ten viedol Slovákov už na druhých ME, predtým s nimi v roku 2008, hneď po svojom príchode, i v tomto roku v júli v Košiciach vyhral Európsku ligu.
Náročný tréner mužstvo pripravil veľmi dobre. Slováci odštartovali svoju spanilú jazdu v pražskej O2 senzačným víťazstvom nad Bulharskom 3:2 (24, 25, -24, -19, 15). Pikantériou mimoriadne vyrovnaného zápasu bolo, že všetky sety sa skončili najmenším dvojbodovým rozdielom. Naši mohli síce vyhrať aj 3:0, keď za stavu 2:0 na sety viedli v treťom  11:5, na druhej strane však v poslednom sete odvrátili tri mečbaly.
Bojovné srdcia ukázali aj v ďalšom stretnutí s Nemeckom 3:1 (23, -24, 24, 25), v ktorom sa znova rozhodovalo v koncovkách. Až siedmi slovenskí reprezentanti v tíme majú skúsenosti s nemeckou ligou, štyria z nich – Lukáš Diviš starší, Róbert Hupka, Richard Nemec a Juraj Zaťko – sa môžu popýšiť nemeckým titulom, ktorý získali v minulosti v službách VfB Friedrichshafen.
„Každý čakal, že budeme na turnaji outsidermi a po dvoch dueloch máme dve víťazstvá. Aj keď sme si ich skôr vybojovali a mali sme i šťastie. Zatiaľ sa nám darí, tak prečo by sa nemohlo aj ďalej,“ tešil sa po zápase nahrávač Zaťko, ktorý si dres Friedrichshafenu bude obliekať aj v novej sezóne.
Svojskú príchuť mal náš tretí zápas v D-skupine proti Poľsku. Obhajcovia titulu totiž predtým prehrali s Bulharskom, a tak začali špekulovať. Nový hrací systém ME im to umožnil a ich taliansky tréner Andrea Anastasi na Slovákov nasadil hráčov z lavičky. Poliaci totiž nechceli vyhrať, aby sa vo štvrťfinále vyhli topfavoritovi turnaja Rusom. Zdôraznili, že im nejde o česť, ale o medaily. Odvolávali sa na to, že aj na minuloročných majstrovstvách sveta sa špekulovalo a práve oni na to doplatili. Na ihrisku teda robili, čo mohli, aby s našou reprezentáciou prehrali 1:3 (23, -21, -18, -23). To však neznižuje výkon našich, ktorí si túto pozíciu vybojovali predchádzajúcimi výhrami.
Ako víťaz skupiny sa slovenskí volejbalisti priamo prebojovali do štvrťfinále, do ktorého sa po osemfinálovom vyradí Čechov predrali Poliaci. Odveta prebehla už v inom duchu. Žiaľ, tímy sa museli presťahovať z Prahy do Karlových Varov a tamojšia aréna nášmu tímu nesadla. Po prehre 0:3 (-23, -17, -19) sa nakoniec do semifinále, do ktorého sa dostali okrem Poľska aj Rusko, Taliansko a Srbsko, neprebojovali.
„Premárnená šanca na semifinále určite mrzí, ale dosiahli sme najlepší výsledok na európskych šampionátoch,“ prízvukoval kapitán Tomáš Kmeť. Po ôsmom (1997), deviatom (2001), jedenástom (2003), dvanástom (2007) a jedenástom (2009) mieste sa ich šieste účinkovanie na ME skončilo najlepším výsledkom v histórii – piatou priečkou. Tá im zároveň zaručila priamy postup na ME 2013 v Poľsku a Dánsku. A ešte majú šancu pokúsiť sa zabojovať o olympiádu v Londýne 2012. Autor je redaktor denníka Šport
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite