Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knihy ako umenie

.tamara Kametani .časopis .literatúra

Londýnsky diamantový distrikt Farringdon sa minulý víkend niesol aj v duchu fotografických kníh.

V galérii Hotshoe sa konal prvý ročník Photobook London, akcie, ktorá je okrem iného zaujimavá aj tým, že je jediná svojho druhu v Londýne (a možno nielen v ňom). Photobook London je o nezavislých vydavateľstvách a samovydavateľoch. V malej galérii nenájdete ani Steidl, ani Taschen, namiesto toho je tu zopár stolov, kde nezávislí vydavatelia predávajú svoje knihy a veľký, pestrý stôl s publikáciami, ktoré si umelci vydali sami.
Gregory Barker a Rachel Stanley zorganizovali festival hlavne zo zvedavosti: chceli vidieť knihy, o ktorých iba počuli. V Londýne sa síce koná každoročne art fair, ale poplatky za stánok dopredu určujú, aký typ vydavateľstiev a publikácií tu nájdete. Gregory a Rachel chceli malý, intímny festival, ktorý by podporil malé vydavateľstvá a samotných vydavateľov.
Hoci na prvý pohľad sa zdá, že kníh tu nie je až tak veľa, človek rýchlo príde na to, že ak si chce aspoň prelistovať každú z nich – a všetky za to stoja –  strávi tu celý deň. A organizátori vedia, že aj listovanie knihami je unavné. Zadarmo tu dostanete nápoj Feel Good, po ktorom sa naozaj cítite dobre, vonku pred galériou sú lavičky, kde si pri cigarete a popíjaní džúsiku môžete pohovoriť so samotnými vydavateľmi a vychutnať si túto prirodzenú formu networkingu. Zaujímavé sú aj sprievodné akcie, ako krsty kníh, diskusie s umelcami a vydavateľmi a obľubené portfolio reviews. Ak máte doma knihy, ktoré už nechcete, možete ich tu zameniť za nové, za libru si kúpiť lístok do tomboly, podporiť charitu a dúfať, že práve vy vyhráte niektorú z hodnotných kníh. 
Fotografické knihy sa zvyčajne predávajú veľmi zle. Ich výroba je náročná a nákladná, čo sa následne odráža na cene. Fotografia sa mení. A menia sa aj platformy, kde umelci prezentujú svoje práce. Výstavy sa konajú na ulicach, v opustených budovách, na internete. Fotografické knihy a publikácie sa stali samostatnou umeleckou formou, ktorá je tak isto pestrá ako fotografia sama. Pevná väzba a kriedový papier, rozhodne nie sú Alfa a Omega. Novinový papier, obal na pas namiesto obálky, soft cover a hand-made pečiatky su finančne dostupné a trendy. A tak podpísaná a očíslovaná kniha, ktorej náklad málokedy presiahne 200 kusov, získava umelecký a zberateľský charakter. Hana Koriechová z vydavatelstva Morel hovorí, že cena kníh, ktoré predávali za 20 libier, sa po vypredaní nákladu vyšplhala na 200 libier. Nezávislé vydavateľstvá a samovydavatelia teda rozhodne vedia, čo robia. Časy drahých luxusných fotografických kníh určite nie sú za nami, ale sú tu časy nové, ktoré prinášajú obrovské množstvo dostupných a vzrušujúcich kníh. London Photobook je dobrou reakciou na dopyt po kvalite za rozumnú cenu. Další ročník tohoto príjemného festivalu sa pripravuje už teraz. Ak budete o rok náhodou v Londýne, nenechajte si ho ujsť. Autorka je fotografka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite