Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Drzý mladý úrad
Smutná časť správy: Grécke financie sú v takom zlom stave, že im nepomôže ani to, ak sa vláde podarí uplatniť všetky plánované úsporné opatrenia. Toto vyplýva zo správy, ktorú v Grécku vydala od vlády nezávislá inštitúcia Úrad pre štátny rozpočet. V správe stojí, že Atény nepostupujú dostatočne rýchlo, aby uviedli do praxe ďalekosiahlu reštrukturalizáciu a škrty v štátnych výdavkoch, ktoré prisľúbili svojim medzinárodným veriteľom. Primárny deficit za prvých sedem mesiacov roku 2011 je podľa správy „významne vyšší“, než 1,7 percenta HDP, čo je veľkosť deficitu, akú si Atény dali za úlohu dosiahnuť za celý rok. Ľudsky povedané, štyri mesiace pred koncom roka už majú Gréci na mínusový rozpočet „zarobené“. Grécka vláda síce tvrdí, že sa usiluje o konsolidáciu, problémom však zostáva neefektívny výber daní. A vláda sa napriek úsiliu k pozitívnemu výsledku asi tak rýchlo nedopracuje: Úrad pre štátny rozpočet varuje, že aj keby vláda úspešne zaviedla všetky opatrenia, ktoré má v rámci vyhovenia veriteľom naplánované, cieľové čísla rozpočtu nedosiahne.
Koniec smutnej časti správy, a teraz nasleduje tá druhá, ak už nie veselá, tak rozhodne vtipnejšia. Je ňou reakcia gréckeho ministra financií Evangelosa Venizelosa, ktorý sa proti spomínanej správe ostro ohradil. „Všetky zodpovedné medzinárodné organizácie vedia, akým spôsobom sa pripravujú a zverejňujú fiskálne a makroekonomické správy,“ riekol Venizelos. Možno to mala byť milá narážka na grécke štatistické kamufláže, ktorými Atény dlho zahmlievali a dosť možné, že stále zahmlievajú stav svojich verejných financií. Napokon, naozaj každý vie, ako sa tie správy pripravujú. Pojem „grécka štatistika“ už stihol zľudovieť. Milý minister nezabudol vyčítavo pripomenúť ani relatívne mladý inštitucionálny vek Úradu pre štátny rozpočet: „Je jasné, že Úrad pre rozpočet stále nemá spomínané vedomosti, skúsenosti a zodpovednosť.“ Nuž áno, kam sa taká nedávno založená inštitúcia hrabe v krajine s dlhou-predlhou tradíciou štátu? Úrad pre štátny rozpočet sa ešte nestihol zorientovať, ako to v medziúradnom styku chodí, a otravuje realitou, keď treba ďalej usilovne zahmlievať. Dajme mu ešte pár rokov, on sa hádam spamätá. A grécke financie si medzitým pôjdu... vlastnou cestou.
.mg Verdikt
OSN vydala správu o incidente z roku 2010, pri ktorom izraelské bezpečnostné sily obsadili loď, ktorá sa pod vlajkou Turecka plavila v konvoji, čo chcel preraziť blokádu Gazy. Izrael podľa OSN použil pri zásahu „nadmernú silu“, ale vojaci sa na palube stretli s „organizovaným a násilným odporom“. Turecko sa hnevá, že OSN nespochybnila legitímnosť blokády pásma Gazy.
.mg Reštitúcie v Turecku
Turecký premiér Erdogan rozhodol, že niektorým náboženským menšinám budú vrátené majetky skonfiškované v roku 1936. Týka sa to Arménov, gréckej pravoslávnej cirkvi, Židov či Chaldejcov. Na Rímskokatolícku cirkev sa to nevzťahuje. Erdoganovo rozhodnutie je najmä výsledkom diplomacie pápeža Benedikta XVI. a tlaku konštantinopolského patriarchu Bartolomeja.
.jd Nové NATO?
Dobytie Kaddáfího Líbye znamená novú kapitolu vzťahov medzi EÚ a USA, tvrdí francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Podľa Dmitrija Rogozina, ruského veľvyslanca pri NATO, však vyzerá zmena inak: končí sa rozširovanie NATO na východ a začína sa kampaň smerom do krajín so zásobami ropy a zemného plynu. Svoju interpretáciu majú aj Nemci: chvália OSN a oceňujú spojencov.
.jd Zmena zmluvy
Nemecký denník Bild citoval nemeckého ministra financií Wolfganga Schaübleho – minister tvrdí, že je načase, aby sa zmenila Zmluva o Európskej únii. Ide mu najmä o to, aby sa Únia vyhla kríze, akú momentálne prežíva jej eurozóna, a minister je presvedčený, že zmeny eurozmluvy to zabezpečia. Podľa Bildu sa Schaüble takto vyjadril na stretnutí CDU a CSU.
.mg Školy a gangy
Britské školstvo má podľa ministra školstva Michaela Gova patriť k frontom, na ktorých spoločnosť bojuje proti sociálnym neduhom. Gove uviedol, že až milión žiakov vymešká vyše 10 percent vyučovacích hodín a sankcie sú slabé. Dodal, že medzi zlyhávaním školstva a nedávnymi prudkými výtržnosťami v Londýne a iných mestách existuje súvislosť: aj spomedzi žiakov, ktorí ignorujú školu, sa grupujú členovia gangov.
.mg
Liliane Bettencourtová/
Francúzsky prezident Sarkozy čelí škandálu: o tom, že miliardárka Liliane Bettencourtová mu odovzdala vysoké sumy v hotovosti, hovorí už aj sudkyňa, ktorá prvá posudzovala spor medzi Bettencourtovou a jej dcérou. Sarkozy platby od Bettencourtovej stále popiera. Jošihiko Noda/
Japonsko má nového premiéra aj novú vládu. Jošihiko Noda nastúpil a vzápätí predstavil pomerne mladý kabinet, v ktorom držia kľúčové rezorty (zahraničie a financie) ani nie päťdesiatroční ministri. Japonsko má za päť rokov už šiesteho premiéra. Rudolph Guiliani/
Exstarosta New Yorku protestoval proti rozhodnutiu organizovať spomienku na 10. výročie útoku na Dvojičky bez cirkevných predstaviteľov. Aj ďalší kritici pripomenuli význam cirkví po udalostiach spred desiatich rokov a religiozitu stále prítomnú v americkej tradícii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite