Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutia

.imrich Gazda .časopis .náboženstvo

Okrem Slovenky Evy Jánošíkovej a ďalších jedenástich mladých, ktorí mali príležitosť obedovať s pápežom, sa zoči-voči Benediktovi XVI. ocitlo niekoľko ďalších ľudí.

Z radu vybočilo najmä stretnutie so 103-ročnou rehoľnou sestrou Teresitou, ktorá vyše 84 rokov žije v klauzúre. Do cisterciánskeho kláštora v Guadalajara vstúpila 16. apríla 1927 – v deň narodenia súčasného pápeža. Počas niekoľkominútového stretnutia mu venovala knihu s názvom Čo by robilo dievča ako ty na mieste, ako je toto?, v ktorej spolu s ďalšími deviatimi rehoľnicami rozpráva o tom, aké je to žiť v klauzúre. „Viem, že mnohí nerozumejú môjmu spôsobu života, ale mne sa zas nedarí pochopiť iný,“ povedala agentúre Zenit. Sestra tiež priznala, že v kláštore prešla aj duchovnou krízou, ale za jeho múrmi ostala vždy šťastná.
Najsúkromnejšie stretnutie s Benediktom XVI. však prežili štyria mladí, ktorých pápež počas Svetových dní mládeže osobne vyspovedal. Vybratí boli rovnakým spôsobom ako účastníci obeda – žrebovaním. Pôvodne mali do spovednice k pápežovi vstúpiť len traja kajúcnici, ale keďže spovedanie sa skončilo skôr, ako bolo v pláne, vyspovedal jedného navyše. Podľa portálu Vatican Insider pápež zasadol do spovednice prvýkrát v histórii Svetových dní mládeže. Zaujímavosťou je, že Benedikt XVI. nespovedal v kostole, ale v jednej z 200 mobilných spovedníc rozmiestnených v najväčšom madridskom parku Jardines del Buen Retiro.
Najťažšie bolo zrejme pre pápeža stretnutie, ktoré vôbec nebolo v pláne. Pri odchode z Kláštora sv. Vavrinca v El Escorial, kde sa stretol s mladými rehoľnicami, sa k nemu pretlačil chlapec trpiaci rakovinou a podal mu lístoček s otázkou: „Svätý Otec, ak je Boh dobrý a všemohúci, prečo dopúšťa, aby nevinné osoby boli zasiahnuté chorobami?“ Pápež sa pri chlapcovi pristavil a na otázku, či mu odpíše, prikývol. „Ak neodpovie, budem veľmi sklamaný, pretože si roky kladiem túto otázku,“ citoval chlapca denník El Mundo, podľa ktorého je toto jedna z najťažších otázok, akú mohol pápež – teológ dostať. „Na mieste, ako je toto, sa ťažko nachádzajú slová a v podstate možno zostať len v nemom tichu – v tichu, ktoré je vnútorným výkrikom k Bohu,“ pripomenul denník pápežove slová v Osvienčime.      Autor tvorí portál www.svetkrestanstva.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite