Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Zvláštny podnikateľ Jobs
Steve Jobs oznámil rozhodnutie odstúpiť z postu generálneho riaditeľa Apple a spustil obrovskú vlnu reakcií. Ako napísali The New York Times: „Tento dominantný, prchký človek dosiahol niečo, čo sa podarilo len niekoľkým podnikateľom v histórii: vzbudil u mnohých úprimnú náklonnosť.“ Steve Jobs naozaj nie je „len topmanažér“. Už príbeh otca Apple vypovedá o jeho výnimočnosti.
Steve Jobs sa narodil zo vzťahu dvoch nezosobášených tínedžerov a odovzdali ho na adopciu. Meno, domov, lásku i výchovu mu poskytli adoptívni rodičia. Steve sa už na strednej škole zaujímal o techniku. Z vysokej školy po semestri odišiel, naďalej však neoficiálne navštevoval niektoré semináre. Toto obdobie jeho života poznačila chudoba, zároveň intenzívne hľadal svoje miesto v živote. K hľadaniu patrila cesta do Indie, kde prijal buddhizmus, a tiež experimenty s ilegálnymi drogami. Steve Jobs sa vyjadril, že len ľudia, ktorí majú podobné skúsenosti s „kontrakultúrou“ ako on, môžu celkom pochopiť jeho systém myslenia.
Rebelstvo však v Jobsovi nepotlačilo biznismena a marketingového vizionára. Keď v roku 1976 založil so Stevom Wozniakom a Ronaldom Waynom firmu Apple, chcel svojimi produktmi zmeniť svet. Macintosh sa stal prvým komerčne úspešným malým počítačom s grafickým užívateľským rozhraním. V 80. rokoch firma prešla krízovým obdobím a koncom mája 1985 bol Jobs prinútený odísť. Založil NeXT a začal vyrábať NeXTcube – interpersonálny počítač čiže počítač, ktorého úlohou má byť najmä uľahčenie komunikácie spolupráce medzi ľuďmi. Táto „mašinka“ bola príliš drahá pre bežného užívateľa, predstavovala však významný krok vo vývoji high-tech sektora. V roku 1996 sa firma Apple rozhodla kúpiť NeXT – a Jobs sa tak ocitol zase tam, odkiaľ vzišiel. V júli 1996 sa stal Jobs šéfom Apple. V roku 2007 sa vizionár opäť prejavil: oznámil, že Apple sa prestáva zameriavať hlavne na počítače a sústredí sa na mobilné elektronické zariadenia. Zároveň predstavil verejnosti iPhone. Úspech, ktorý v tomto novom odvetví podnikania Apple dosiahol, bol bezprecedentný.
Steve Jobs po rokoch boja s rakovinovým ochorením odchádza z práce, aby sa mohol sústrediť na svoje zdravie. Možno to vyzerá, že vizionár sa vzdal. Jeho životný príbeh však dáva nádej, že bude bojovať ďalej.
.mg Konflikt v cirkvi
V rakúskej katolíckej cirkvi to opäť vrie. Kardinál Christoph Schönborn čelí neposlušnosti troch stoviek kňazov voči Rímu. Žiadajú koniec celibátu, povolenie prijímania pre rozvedených a možnosť vysväcovať ženy za kňazov. Vodcom iniciatívy je Hemut Schüller, bývalý generálny vikár viedenskej diecézy. Rebelom hrozí za vyčlenenie sa z cirkvi trest exkomunikácie.
.jd Poslušní Fíni
Fínsko sa už nebude usilovať o samostatnú bilaterálnu dohodu o pomoci Grécku – príčinou je tlak Nemecka. Helsinki, ktoré sú kritické k ďalšej pôžičke Aténam, totiž začali s Grékmi rokovať o podmienkach ďalšej pôžičky. Za pôžičku mala grécka vláda ručiť štátnym majetkom. Podobný postup zvažovalo aj Holandsko a Rakúsko. Po zásahu Nemecka je tomu koniec.
.jd Tuční
Obezita rastie a už to nie je iba západný problém. Za 30 rokov sa podľa New York Times zdvojnásobila. Porovnanie vyspelých krajín ukázalo, že v priemere najtučnejší sú podľa nových vedeckých štúdií Američania, najchudší sú Japonci. V roku 1980 bolo obéznych päť percent mužov a osem percent žien, roku 2008 to už bolo desať percent mužov a štrnásť percent žien.
.jd Koniec?
Obhajca Dominiqua Straussa-Kahna chváli rozhodnutie zastaviť trestné konanie proti svojmu klientovi ako odvážne. Sex medzi jeho klientom a Nafissatou Diallovou bol totiž podľa tvrdení obhajoby dobrovoľný a súd označil Diallovú, ktorá obvinila Straussa-Kahna zo znásilnenia, za nedôveryhodnú. Občianskoprávna žaloba však zrušená nebola a povesť má bývalý šéf MMF úplne pošramotenú.
.mg Angela na to nemá
Bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl ostro kritizoval svoju nástupkyňu Angelu Merkelovú. Pre poľský časopis Polityka Międzynarodowa povedal, že Merkelová riadi krajinu „bez kompasu, bez vedenia, bez tvorivosti“, a to môže znamenať rozpad Európy. Nemecko je navyše podľa Kohla nevypočítateľný partner, vnútri aj navonok.  Nemeckej vláde vyčíta riešenie dlhovej krízy v EÚ, zákaz jadrovej energetiky aj neúčasť na vojne v Líbyi.
.jd
Kim Čong-il/
Absolútny šéf severokórejskej diktatúry bol na prvej oficiálnej návšteve v Rusku od roku 2002 na pozvanie prezidenta Dmitrija Medvedeva. Na Sibíri rokoval s ruským prezidentom, plával v Bajkalskom jazere – v bazéne s vodou z neho – a cestou z Ruska zaskočil do spojeneckej Číny. Naoto Kan/
Japonský premiér potvrdil svoju rezignáciu po dlhej kritike, že nezvládol situáciu po zemetrasení a cunami, ktoré v jeho krajine zanechali vyše 20-tisíc mŕtvych. Verejnosť pobúril únik rádioaktivity z atómovej elektrárne Fukušima a dojem, že štát príliš ustupuje atómovej loby. Ingvar Kamprad/
Dnes 85-ročný zakladateľ švédskej firmy IKEA zrejme zanechá na jej mene ťažko zmazateľnú škvrnu. Podľa spisov švédskej tajnej polície bol „aktívnym nacistom“. Nielenže vstúpil do radikálnej naci strany Svensk Socialistisk Samling, ale verboval do nej aj nových členov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite