Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Veroni Mészáros

.časopis .hudba

Smashing Pumpkins: Siamese Dream, Virgin Records, 1993

Na ten moment nikdy nezabudnem. Mala som 13, sedela som vo svojej izbe, počúvala FM4, keď som zrazu zachytila „srdcervúci plač“. Rýchlo som spustila recording gombík na magnetofóne a na kazetu som si nahrala najsmutnejší a najkrajší song, aký som kedy počula. Mala som šťastie, moderátor rádia na konci skladby prezradil jej názov a interpreta: bol to Disarm od Smashing Pumpkins. O perfekcionistovi Billy Corganovi a spol. som dovtedy nevedela nič a asi ani oni nevedia, že v ten deň sa mi od základov zmenil môj život, keďže som objavila čaro alternatívnej hudby. 
Vypátrala som, že „zemetrasenie pôsobiaca“ pesnička Disarm je zaradená na album Siamese Dream a o týždeň ma rodičia vzali do Hainburgu, kde som si ten album kúpila. Odvtedy je to moja najobľúbenejšia platňa a Smashing Pumpkins moja srdcová záležitosť.
Ten album bol ich druhým (po debutovom Gish) a prvým, ktorý vyšiel na veľkej a  renomovanej značke. Kolekcia piesní zo Siamese Dream alternatívnu rockovú kapelu z Chicaga  katapultovala na popredné miesta hudobných rebríčkov a bola (a myslím si, že aj dnes je) mimoriadne úspešná u kritikov aj u fanúšikov. Toto majstrovské dielo je po hudobnej aj po textovej stránke plné melancholických zvratov, nálada sa na nej neustále kolíše; nájdu sa tu drsné a surové riffy napríklad v skladbách Cherub Rock, Silveruck, Rocket, Geek U.S.A., ale aj prekrásne a intímne balady ako Soma, Luna a Spaceboy. Univerzálne najviac skloňovanou z tohto albumu je skladba Today, ktorá ani nepotrebuje komentár, lebo je to perfektné dielo. Mňa však najviac znova a znova nadchýňa (okrem už spomínanej Disarm) briliantná pieseň o beznádeji a hľadaní svojho miesta vo svete –  Mayonaise, ktorú napísal Corgan s gitaristom Jamesom Ihom. Pred štyrmi rokmi som ich konečne (i keď v zmenenej zostave) videla a počula aj naživo vo Viedni a keď dali aj „majonézu“, vyhrali u mňa na celej čiare. Ako puberťáčka som sa mohla zamilovať do albumu Nevermind alebo Pablo Honey, ale Billy, James, Jimmy a D´Arcy to zjavne chceli ináč.  
Veroni Mészáros je basgitaristka kapely Moustache, ktorej debutový album Keep It Growing nedávno vyšiel vo vydavateľstve Exitab.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite