Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nájdite sedem rozdielov

.časopis

Nech si o SDKÚ myslí, kto chce, čo chce, istá noblesa sa im až doteraz uprieť nedala. Teda aspoň v porovnaní s HZDS, SNS či Smerom. Keď už nič iné, ľudia takzvanej demokratickej a kresťanskej únie vedeli prinajmenšom predstierať dobré vychovanie.

Mečiarova správa vecí verejných pripomínala človeka, ktorý vám vtrhne do kuchyne, zožerie vám večeru, z chladničky si zoberie tie najlepšie kúsky a nenechá vás na pochybách o tom, či je, alebo nie je nabudúce na rade aj špajza. Slota pripomínal niečo podobné, akurát sa toho viac vypilo a spievali sa (hlučne a falošne) slovenské národné pesničky. Ak by sme mali v tomto podobenstve pokračovať, potom Fico vedel jesť príborom a nezabudol vám prisľúbiť, že keď bude nabudúce večerať u susedov, niečo vám pošle. Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš sa správali oveľa decentejšie, v porovnaní s predchádzajúcimi takmer nemrvili a navyše dokázali pri jedle príjemne konverzovať. Až tak dobre, že často boli schopní vyvolať vo vás pocit radosti, že ste im mohli dať zo svojej večere.
To, čo sa deje okolo Daňového riaditeľstva, vedeného nominantom SDKÚ a košickej budovy, patriacej nitrianskemu okresnému predsedovi SDKÚ, však znamená výrazné stieranie rozdielov medzi touto stranou a ostatnými spomínanými stranami. Ešte v apríli vyvolal donebavolajúci klientelizmus pri chystanom prenájme priestorov v tejto budove vážnu vládnu krízu a otvorený spor medzi premiérkou a ministrom financií. Výsledkom bola výmena šéfa Daňového riaditeľstva, vypísanie súťaže na prenájom priestorov Daňovému riaditeľstvu a prizvanie mimovládnych organizácií na kontrolu tejto súťaže. V novej súťaži nakoniec súťažil jediný uchádzač, zhodou okolností ten istý, pre ktorého už raz vypukla vládna kríza. Mimovládne organizácie „súťaž“ kritizovali a navrhovali jej zrušenie. Daňové riaditeľstvo napriek tomu rozhodlo o uzatvorení zmluvy s jediným súťažiacim a mimovládnym organizáciám poďakovalo za spoluprácu. 
Keby sa to celé udialo pod kuratelou Mečiara, Fica či Slotu, asi by sme to nazvali neuveriteľnou drzosťou a spupnosťou. Keď sa to deje pod kuratelou Ivana Mikloša, je to presne to isté. Ak bude SDKÚ takto pokračovať (a ono tak pokračovať bude, má to zapísané vo svojom genetickom kóde) bude čoskoro veľmi ťažké násť čo i len sedem rozdielov medzi týmito reprezentantmi „lepšieho Slovenska“ a tromi čiernymi dierami, predstavujúcimi Slovensko horšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite