Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Eurovláda?
V utorok minulý týždeň usporiadali po krízovom summite v Paríži spoločnú tlačovú konferenciu nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Vyhlásili, že budú podporovať euro, a Sarkozy dodal, že „chcú skutočnú európsku ekonomickú vládu“. V tejto vláde by boli šéfovia štátov a vlád krajín eurozóny, stretávali by sa dvakrát ročne, ak by to bolo potrebné, aj viackrát. Prvým „europremiérom“ by sa stal súčasný prezident EÚ Herman van Rompuy. K ďalším iniciatívam summitu patrí daň z finančných transakcií. O nej sa bude rokovať v septembri a ďalšie detaily sa zrejme skôr nedozvieme. Angela Merkel povedala, že hospodárska integrácia je nutnou podmienkou prežitia eura. Zároveň odmietla možnosť vydania spoločných eurobondov, ktoré by dopad dlhov niektorých krajín rozdelili medzi všetky.
Krízový summit sa konal na pozadí trhov, ktoré strácajú dôveru v budúcnosť eura. Nedá sa im čudovať – výsledky hospodárenia viacerých krajín eurozóny by z nikoho nespravili optimistu. Najmä keď je už jasné, že k problémovým štátom sa postupne zaradí aj Francúzsko. Euroval stačiť nebude, tak treba prijímať kroky, ktoré trhy upokoja – tak znie poučenie z krízového vývoja v súčasnej Európe. Trhy sa, mimochodom, ani po summite neupokojili. Ale motor integrácie trvá na svojom a určite sa od neho dajú očakávať aj ďalšie návrhy v podobnom duchu čoraz železnejšej integrácie.
To, čo sa stalo na krízovom summite, je nepríjemné, ale nie nečakané. Otázka, či je možné mať spoločnú menu bez spoločnej hospodárskej politiky, znela dávno. Áno, tvrdili obhajcovia spoločnej meny, je to možné. Bola to taktická odpoveď. Lebo priznanie, že spoločná mena si časom vyžiada aj také kroky, ako je napríklad harmonizácia daní, ktorá povedie len k ďalším transferom moci smerom na Brusel, by im popularitu nevynieslo. Iné odpovede, realistickejšie, sa ozývali tiež, ale často boli odsudzované ako škrípavý pesimizmus, ktorý kazí spoločnú európsku ódu na radosť.
A teraz je to tu. Nemecko a Francúzsko presadzujú, aby Európska únia mala svoj orgán, ktorý bude koordinovať hospodársku politiku jej štátov. Rojkom, ktorí v EÚ od začiatku videli – žiaľ, veľmi jasnozrivo – zárodok spoločného európskeho štátu, sa plní ďalší sen. Realisti sa obávajú.
.mg

Dozvuky
Aký je vhodný trest za podnecovanie výtržností, ktoré sa neodohrali? 20-ročný Jordan Blackshaw, ktorý na Facebooku založil udalosť „rozbite Norwich“ (a na jeho výzvu nik nereagoval), konal hlúpo. Dostal 4 roky väzenia, čo naznačuje, že súd chcel skôr odstrašiť budúcich výtržníkov, než uplatniť rozumné chápanie zákonnosti. Rovnako dopadol iný podobný „vyzývateľ“ vo Warringtone.
.mg

Asad preč!
Sýrsky prezident Bašár Asad by mal odstúpiť – tak sa prvý raz oficiálne vyjadrili viacerí svetoví lídri. Výzvu mu adresoval Barack Obama, ale aj hlavy EÚ, Nemecka, Británie a Francúzska. Barack Obama zároveň odmietol špekulácie o tom, že by USA mali stiahnuť zo sýrskej metropoly Damask svojho veľvyslanca. Veľvyslanca v Damasku práve teraz potrebujeme, odkázal.
.mg

Tragédia
Každoročne organizovaný holandský festival alternatívnej hudby Pukkelpop, ktorý sa konáva pod holým nebom východne od Bruselu, doslova zmietla z povrchu zeme búrka. Rozmetala stany i technické zariadenia, rozohnala ľudí a celé priestranstvo premenila na scénu hrôzy. Päť ľudí zahynulo, desiatky účastníkov utrpeli zranenia. Organizátori festival predčasne ukončili.
.mg 

Turecký problém
Problémy sú vlastne tri. Turecká mena prudko oslabila, zo Sýrie prichádzajú imigranti a extrémisti z  Kurdskej strany pracujúcich (PKK) zabili deviatich tureckých vojakov. Premiér Erdogan reaguje pohotovo: revidoval rozpočet a ekonomické plány, pritvrdil v kritike sýrskeho prezidenta Bašára Asada a armáda začala bombardovať kurdské pozície v severnom Iraku.
.jd

Odhaliť tváre
V Novom Južnom Walese bude pokutovaný, prípadne uväznený vodič, ktorý sa pri cestnej kontrole neidentifikuje – neodhalí svoju tvár. Zákon tak rieši prípady, keď tvár zahaľuje prilba, maska či tradičný moslimský odev (nikáb, burka). V Belgicku založil francúzsky podnikateľ Rachid Nekkaz fond, z ktorého chce zaplatiť pokutu za osoby trestané za nosenie nikábu a burky na verejnosti. Verejné nosenie takýchto odevov je zakázané aj vo Francúzsku.
.mg
Benedikt XVI./
Pápež prišiel na návštevu Španielska v rámci Svetových dní mládeže, ktoré sa konajú v metropole Madrid. Privítali ho nielen priaznivci, ale aj odporcovia. Tých dráždi, že v ekonomicky ťažkých časoch prebieha takéto finančne náročné podujatie.
Ladislav Bátora/
Kontroverzný úradník českého ministerstva školstva vyvoláva spory. Najnovšie označil ministra zahraničia Karla Schwarzenberga za „starého chudáčika“. Schwarzenberg a ministri TOP 09 opustili rokovanie vlády a návrat podmienili Bátorovým odvolaním.
Chelsea Ivesová/
Mala byť tvárou Olympiády v Londýne, ale nebude. Rabovala v britských obchodoch a označila to za najkrajší deň svojho života. Oceniť treba, že polícii ju udali vlastní rodičia. Jednoducho sme si povedali, že toto jej nesmie prejsť, povedala jej matka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite