Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Poľsko bolo prvou krajinou na svete, kde sa v demokratických podmienkach zmenila potratová legislatíva. Stalo sa tak v roku 1993 väčšinou hlasov vtedajšieho parlamentu.

Odvtedy sú potraty zakázané, s výnimkou troch prípadov: keď je tehotenstvo dôsledkom znásilnenia alebo incestu, keď je ohrozený život alebo zdravie matky alebo keď je plod vážne a nenávratne poškodený. Na základe týchto výnimiek sa v Poľsku vykonáva asi 500 potratov ročne. 
V júni prišiel do parlamentu návrh zákona, ktorým sa navrhuje potraty bez výnimky a úplne zakázať. Nebol to návrh žiadnej politickej strany, ale spoločenská iniciatíva, ktorá získala na svoju podporu podpisy 600-tisíc ľudí. Poslanci prijali návrh na ďalšie rokovanie v parlamentnom výbore.  
Táto občianska iniciatíva je výsledkom unikátneho európskeho fenoménu. Ochrancom života sa podarilo zmeniť postoj verejnosti k potratom. Podľa sociologických výskumov v roku 1993 až  65 percent Poliakov podporovalo dostupnosť potratov, proti bolo iba 30 percent. Môžeme teda povedať, že v čase, keď bol schválený zákon proti potratom, boli poslanci nastavení viac pro-life, ako väčšina spoločnosti. Rovnaký výskum z roku 2011 ukázal, že výsledky sú diametrálne iné: vo verejnosti stojí na strane potratov iba 9 percent a proti nim až 85 percent respondentov. Väčšina tvrdí, že „ľudský život má byť chránený od počatia po pritodzenú smrť, bez ohľadu na ďalšie okolnosti”.  Iný výskum ukázal, že najväčšiu podporu má ochrana života medzi mládežou vo veku od 15 do 24 rokov, osobitne medzi tými, ktorí majú prístup k najnovším vedeckým poznatkom a majú častý kontakt so zahraničím. Na druhej strane, právo na potrat najviac podporujú osoby medzi 55 a 70 rokom života, ktorých svetonázor sa tvoril v období komunizmu. Takáto zmena verejnej mienky je výsledkom aktivít poľských pro-life organizácií. Zvláštne zásluhy má nadácia Pro, ktorá už šesť rokov organizuje v uliciach veľkých poľských miest protipotratové výstavy. Vystavené sú obrovské bilbordy s farebnými fotografiami obetí – roztrhaných detských telíčok. Expozícia vždy vyvolá veľké kontroverzie, protestujú liberálne a ľavicové médiá, neznámi páchatelia ničia plagáty, organizátori stoja ako obžalovaní pred súdmi – ale téma aborcií vo verejnom priestore a spoločenskom povedomí stále žije. Počas posledných šiestich rokov, keď táto výstava precestovala celé Poľsko, sa počet priaznivcov potratov znížil o 15 percent. Existuje veľa svedectiev, obzvlášť mladých ľudí, ktorí po tom, ako videli šokujúce fotografie, povedali, že nikdy na potrat nepôjdu. Preto neprekvapí, že líderka poľkých feministiek Kinga Duninová nedávno povedala, že v Poľsku „ľavica vojnu o potraty prehrala”. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite