Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pánu Labašovi

.jozef Hašto .časopis .týždeň doma

Generálna prokuratúra vyzvala na jeseň roku 2009 Petra Labaša, dekana Lekárskej fakulty UK, aby sa na dopracovanie znaleckého posudku v prípade Hedvigy Malinovej zaoberal aj mojimi zisteniami. Profesor Labaš tak nikdy nespravil. Čo by som odpovedal, keby sa ma opýtal na moje zistenia?

Ocenil by som, že aspoň pri doplnení svojho posudku sa zaujíma o moje zistenia, keďže  som diagnostike a liečbe H. Malinovej venoval takmer 50 hodín. 
Vyžiadal by som si súhlas Hedvigy a poskytol pánu profesorovi moju lekársku správu. V nej by našiel všetko, čo sa mi javí ako podstatné na posúdenie jej prípadu. 
Upozornil by som ho, že  pri  dôkladnom odbornom posúdení CT hlavy plne kvalifikovaným röntgenológom možno v určitých projekciách konštatovať, že v oblasti ľavej lícnej kosti je  približne 4 mm hrubý opuch. Opuch je aj v oblasti koreňa nosa. Vyjadril by som počudovanie, že sa týmto nálezom nevenoval, keď na druhej strane vyzdvihoval CT v rozhovore pre časopis Život ako objektívnu metódu a keď si CT prezeral údajne tak dôkladne, že si všimol aj bublinky v sedacom svale po podaní injekcie. 
Upozornil by som ho tiež, že Hedviga Malinová-Žáková si nepamätá údery, ktoré by mohli spôsobiť spomenuté poranenia, čo je pomerne častý fenomén, označovaný ako retrográdna amnézia pri otrase mozgu, ktorý, podľa môjho názoru, úplne oprávnene diagnostikoval konziliárny neurológ. Hedviga si nepamätá ani odchod útočníkov z miesta prepadnutia. Keď sa prebrala, bola tam sama a mala problém pochopiť, čo sa vlastne stalo, cítila nevoľnosť, malátnosť, ťažké nohy, chlad, bolela ju hlava. 
Na základe psychiatrického vyšetrenia a liečby pani Hedvigy Malinovej od novembra 2006 do mája 2008 som zistil, že v dôsledku  prepadnutia a ďalších  traumatizujúcich zážitkov trpela posttraumatickou stresovou poruchou, čo je diagnostická kategória prakticky zhodne vymedzená v desiatej revízii Medzinárodnej klasifikácie ochorení a tiež v štvrtej americkej klasifikácii psychických porúch. Asi by som ho upozornil, že známky akútnej stresovej poruchy zistila u nej už lekárka rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju videla krátko po prepadnutí: „Pacientka bola vystrašená a veľmi rozrušená, mala triašku na celom tele,“ mala rozšírené zrenice, zrýchlený pulz, mierne zvýšený krvný tlak, na stehnách krvné podliatiny a podobne.
Pani Hedviga pochádza z usporiadaných rodinných pomerov. Nevykazuje žiadne známky poruchy osobnosti. Spolu s kolegyňou, ktorá bola pri vyšetrovaní a liečbe  prítomná, ju hodnotíme ako dôveryhodnú osobu s vyvinutým zmyslom pre čestnosť a povinnosť. 
Cielená anamnéza ani dôkladné laboratórne vyšetrenia nepotvrdili „hypotézu“ pána profesora o poruche krvácavosti/zrážanlivosti. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite