Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zlyhali rodičia

.časopis .týždeň vo svete

Slovenka Martina Miškeje býva v londýnskej štvrti Stamford Hill, ktorá predstavuje tretiu najväčšiu židovskú komunitu na svete s prímesou prisťahovalcov z Afriky, Ázie a všetkých končín Európy. Ako vníma nepokoje v priľahlom Tottenhame?

.ako to vyzerá v Stamford Hille? Sú tam nepokoje?
Naša štvrť nemá typickú High Street ani nákupné centrum, len zopár drobných obchodov, pekárne, drogériu a podobne. Aj keď hraničíme s Tottenhamom a sme na severnej hranici Hackney, nepokoje sa nám vyhli najma vďaka absencii shopping parkov a tiež vďaka geografickej polohe – nikomu sa asi nechce utekať do kopca. V pondelok a utorok podnikatelia vzhľadom na napätú situáciu zatvárali živnosti už o tretej, supermarket mal otvorené do šiestej. V stredu aj dnes ostali obchody otvorené dlhšie, ale napríklad donášková pizzeria, ktorá nemá výklad so sťahovacou železnou roletou, je teraz pre istotu celá obitá drevotrieskou. Pešie policajné hliadky som u nás videla až dnes. Sirény áut počuť z hlavnej cesty od soboty večera, včerajsia noc bola výnimočne tichá. .ako reagujú ľudia? Boja sa, alebo sa hnevajú?
Ľudia vo všeobecnosti krútia hlavou nad tým, čo sa deje, smrť troch hliadkujúcich moslimov ich šokovala – a najmä ľudia z Ázie očakávajú spravodlivosť. Každý tvrdí, že s výtržníkmi by si najlepšie poradili policajné jednotky z jeho krajiny, teda polícia s palicami, obuškami, gumenými projektilmi, a hlavne bez zodpovednosti pred zákonom... Každý si želá, aby sa situácia upokojila. .ako sa zachovala polícia?
Osobne som spokojná, že policajti nestratili hlavu a nenechali sa vyprovokovať dorážajúcimi pubertiakmi k použitiu násilných prostriedkov. Inak by teraz asi museli čeliť prebudeným rodičom, ktorí majú najväčší kus zodpovednosti za to, čo vystrájajú ich nevychované deti. .môže sa tento konflikt rozšíriť?
Toto skôr môže byť jeho predzvesť. Udalosti nemali žiadne ideologické pozadie a dodatočné objasňovanie rabovania a podpaľovania zo strany aktérov, že sú nasrdení na políciu, vládu a podmienky, v akých sú nútení žiť, je skôr smiešne. Ide o kokteil adrenalínu a ľudskej, či skôr neľudskej chamtivosti. Domnievam sa však, že sa onedlho zaktivizujú skupiny s dostatočnou mozgovou kapacitou, ktorým spoločenské otázky nie sú ľahostajné, a dôjde k skutočným prejavom občianskej nespokojnosti. .ako vy sama po niekoľkých rokoch života v Londýne vidíte príčinu týchto nepokojov?
Všetci ľudia nemôžu byť dlhodobo šťastní, preto sa mi zdá prirodzené, že aj v 21. storočí sa nájdu jednotlivci a skupiny, ktorých predstavy o ich bytí sa nestotožňujú s realitou (predstavy vlastné, ale ešte častejšie vnucované zvonka – médiami, okolím a podobne). Každý sa s tým snaží vyrovnať podľa vlastných možností a schopností. Niekto si kvôli financiám oddrie nadčasy, iní to vezmú skratkou a vlámu sa do súkromného bytu alebo do obchodu. Bola som už skritizovaná za svoj názor, no aj tak si myslím, že za nedávne udalosti môžu tri príčiny: absolútne zlyhanie úlohy rodiča, rap a gangová kultúra. A aby som nezabudla na bielych Britov – tí vidia príčinu všetkého zla v prebujnenej imigrácii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite