Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

ČT 24 o tom, ako sa rozpadal ZSSR

.miroslava Kernová .časopis .médiá

Pred dvadsiatimi rokmi sa rozpadol Sovietsky zväz. Vzhľadom na to, že išlo o impérium s najväčšou armádou na svete, rozhodnutie o zániku nebolo nijako nápadné. Padlo v malej dedinke Viskuli pri poľsko-bieloruskej hranici a do histórie vošlo ako rozhodnutie z Bielovežského pralesa. Tam sa vtedy stretli Boris Jeľcin (Rusko), Leonid Kravčuk (Ukrajina) a Stanislav Šuškjevič (Bielorusko) a dohodli sa na rozpade.

ČT 24 odvysielala minulý utorok špeciálnu reláciu Rozpad ZSSR. Venovala sa výročiu tzv. augustového moskovského puču a následným udalostiam, ktoré vyvrcholili decembrovým rozpadom ZSSR. Súčasťou relácie boli aj rozhovory s dvoma hlavnými aktérmi rozdelenia Leonidom Kravčukom a Stanislavom Šuškjevičom. Dnes obaja dôchodcovia žijú v metropolách štátov, ktoré riadili.
Traja politici ešte pred príchodom do Bielovežského pralesa netušili, s akým rozhodnutím odídu, spomínajú. Rozhovory boli neformálne, a dohoda sa spisovala provizórne. „Vedeli sme, že Sovietsky zväz nemôže ďalej existovať. A národ to pochopil, nielen ten ukrajinský, ale aj ten ruský, bieloruský a iné,“povedal v dokumente Leonid Kravčuk. Na to, že k rozdeleniu musí dôjsť, prišiel v čase, keď ako zástupca Ukrajiny spolu s predstaviteľmi ostatných štátov ZSSR na čele s Michailom Gorbačovom v Moskve pracoval na novej zmluve pre ZSSR. „Pochopili sme, že k žiadnemu rozhodnutiu nedospejeme, pretože Gorbačov chcel zanechať ZSSR vlastne taký, ako bol, len ho trochu napudrovať, zaviesť glasnosť, priblížiť komunistickú stranu ľuďom, a tak začať skutočnú perestrojku," spomínal exprezident Ukrajiny.
Preto sa s Jeľcinom, Šuškievičom a niektorými ďalšími rozhodli stretnúť bez Gorbačova. Rokovanie nebolo dlhé, pomerne rýchlo pripravili dokument. Tušili však, že môže roznietiť veľké nepokoje. „Vedel som, že keď prijmeme dokument, ktorý bude hlásiť, že Sovietsky zväz už neexistuje, tak to ľudia nemusia pochopiť, obzvlášť staršia generácia alebo armáda....Povedali sme, že namiesto Sovietskeho zväzu bude nový útvar, ktorý sa bude volať Spoločenstvo nezávislých štátov.“
Hoci boli na Ukrajine pochybnosti, či je krajina pripravená na rozdelenie, Kučma si aj dnes myslí, že to bolo dobré rozhodnutie. „Objavila sa tu šanca, augustový puč, a ja som tú šancu využil na sto percent.“
Bieloruský exprezident Šuškjevič žije v súčasnosti v skromných pomeroch, nijako totiž netají nespokojnosť so súčasným prezidentom Bieloruska a ten mu to opláca. Roky mu neupravil dôchodkovú rentu. „Chce, aby som k nemu prišiel na kolenách a prosil o zvýšenie dôchodku, ale toho sa nikdy nedočká. Lukašenka si ako človeka vôbec nevážim, nie je to môj prezident," povedal Šuškjevič, dnes uznávaný univerzitný profesor a jeden z najväčších kritikov Lukašenka. Šuškjevič sa vo filme vyjadril aj k téme, aký vplyv mal alkohol na podpisovanie dohody. „Reči, že Jeľcin bol opitý, sú nezmysly,“ tvrdí, ale priznáva, že po podpise dohody si pohárikom koňaku pripili.
Dokument prináša aj autentické názory rebelujúcich aktivistov v Moskve. Napríklad Dimitrij Uchlin o Jeľcinovi nemal veľkú mienku – bol to starý stranícky funkcionár z Uralu – ale spomína si, že v čase prevratu ho vnímali ako „ruského bohatiera, ktorý nás prišiel vyslobodiť,“ vyvolalo to až národný fanatizmus.
Relácia, ktorá je aj v archíve na stránke ČT 24, prináša rôzne pohľady na zlomové udalosti okolo rozpadu ZSSR. Okrem oficiálnych zdrojov a výpovedí svedkov udalostí prináša zaujímavú úvahu nielen o úlohe Gorbačova, ale aj jeho ženy Raisy pri rozpade ZSSR. Dokument Rozpad ZSSR, ČT 24, 9.8.2011
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite