Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Biatlonový desiatok?
Po slovenskej športovej blamáži so zimnou deaflympiádou je pre podozrenia na tunelovanie dotácie ohrozené aj financovanie Národného športového areálu v Osrblii, kde sa na február pripravujú biatlonové majstrovstvá Európy.
Premiérka Iveta Radičová a minister vnútra Daniel Lipšic vo štvrtok informovali o korupčnej kauze súvisiacej s čerpaním štátnej dotácie 1,6 milióna eur, ktoré mali na prestavbu a dostavbu areálu zinkasovať Slovenský zväz biatlonu a Klub biatlonu Osrblie. Milión mal pochádzať z kasy ministerstva školstva a po 300-tisíc vraj zhodne prispeli rezort financii a rezerva premiérky. Podľa Radičovej a Lipšica sa z dotácie pre biatlonistov pokúsili korupčne získať desať percent nemenovaní ľudia.
Polícia koncom júla pri akcii zadržala podozrivé osoby pri preberaní prvých 30-tisíc eur. Pre nepriamu korupciu sú zatiaľ stíhaní traja ľudia, pričom Igor L., podozrivý zo sprostredkovania úplatku, je vo väzbe. Lipšic nevylúčil, že sa zoznam rozšíri. „Vyšetrovanie korupcie sa nezastaví ani pred dverami ministerstiev,“ pohrozil. Do kauzy je podľa medializovaných informácií zapletený aj bývalý poradca premiérky Radičovej Martin Novotný.
Radičová pre podozrenia svoju dotáciu zastavila. „V praxi to pre nás znamená, že v prípade neposkytnutia štátnej dotácie sú vážne ohrozené majstrovstvá Európy,“ citovala agentúra SITA predseda Klubu biatlonu Osrblie Jozefa Molčana. „V tejto chvíli nevieme, čo sa stalo.“
Zmätený z medializovaných informácií bol na druhý deň na tlačovke aj prezident Slovenského zväzu biatlonistov Ján Hyža. „Nemáme žiadne bližšie informácie o tom, kto a komu dával úplatok, kto bol zadržaný, o aké osoby ide,“ povedal. Poprel však, že by zinkasovali alebo mali zmluvne dohodnuté dotácie z rezortu školstva a financií. „Za rok doterajšej snahy sa nám podarilo získať z rezervy predsedníčky 300-tisíc eur.“ Z nich sa podľa neho poslalo 153-tisíc eur vysúťaženej firme Kňazík Slovakia za stavby a dodávky, ktoré už predtým vykonala na areáli, pričom suma bola vyfakturovaná. „O ďalšom osude týchto prostriedkov, a či boli použité tak, ako sme sa včera dozvedeli, nemáme žiadne informácie.“
V Osrblí je potrebné dostavať budovu s priestormi pre športovcov, funkcionárov, rozhodcov či novinárov. Na mieste dnes stojí len betónový skelet, pripomínajúci neslávne „deaflympijské stavby“ v Kežmarku a Levoči. 
.gaš Sudcovia pod kontrolou
Sudcovia by sa mali znovu hodnotiť každých päť rokov. Rozhodla o tom vláda s tým, že sudcovia budú odovzdávať výkazy o činnosti, za čo im budú prideľované body. Zavádza sa aj náhodný výber disciplinárnych senátov, aby sa obmedzilo riziko ich zneužitia. Za disciplinárne previnenie môže byť sudcovi znížený plat až o 30 percent, doteraz to bola polovica.
.vag Obvinený riaditeľ
Polícia obvinila riaditeľa Rudných baní Banská Bystrica Jozefa Širilu (Smer), že bral úplatky. Vyšetrovateľ tak urobil na základe svedectva podnikateľa Miroslava Václava, ktorý tvrdí, že odovzdal Širilovi viac ako milión korún. Peniaze vraj dostal za to, aby nerobil firme problémy pri podnikaní v bývalej pezinskej bani na antimón. Širila obvinenia odmieta.
.vag Fond a exekúcia
Fond národného majetku napokon musel na účet firmy Vansa poslať 1,1 milióna eur. Po prehratých súdnych sporoch mu to prikázali súdy. Súčasné vedenie fondu však náhradu škody pre „schránkovú“ firmu Vansa považuje za neexistujúcu, účelovo vymyslenú a dôkazmi nepreukázanú. Exekútor však kvôli tomuto súdnemu sporu zablokoval fondy účtu v Štátnej pokladnici.
.eč, SITA Zrušiť tender
Súťaž na prenájom budovy daniarov v Košiciach označila Aliancia Fair-play za neférovú a navrhla ju zrušiť. Táto mimovládka preštudovala a zhodnotila celý proces súťaže a dospela k záveru, že podmienky súťaže boli diskriminačné a nebolo reálne, aby ich splnil aj iný uchádzač, ktorý by mohol konkurovať Nitre Invest podnikateľa a funkcionára SDKÚ Ondreja Ščurku.
.eč, SITA Licencie operátorom
Telekomunikačný úrad rozhodol o predĺžení licencií pre dvoch mobilných operátorov. T-Mobile zaplatí skoro 48, kým Orange takmer 41 miliónov eur. TÚ ustanovil výšku úhrady na základe požadovanej šírky frekvenčného pásma. Poplatky sú vyššie, než sa pôvodne očakávalo. Stali sa tiež predmetom politických sporov. Poslanec Igor Matovič pre ne kritizoval Jána Figeľa i Roberta Fica. Minister dopravy jeho námietky odmietol ako „obyčajné kecy“.  
.lk  
Alojz Hlina / 
Známy aktivista sa snažil vyriešiť spory Rómov so susedmi v Malackách. Nepodarilo sa mu to, hoci ich dostal za jeden stôl. Najnovšie plánuje Hlina priviesť pred parlament Rómov z osád, a potom aj ich susedov, aby na problém upozornil. Miklós Duray/
Bývalý podpredseda SMK nemusí zaplatiť SNS za svoj výrok, v ktorom ju označil za fašistickú stranu.  S definitívnou platnosťou o tom rozhodol Najvyšší súd. SNS požadovala desať miliónov korún za poškodenie svojho dobrého mena. Karim Guédé/
Prvý slovenský futbalový reprezentant tmavej pleti má za sebou úspešnú premiéru.  Syn francúzskeho otca a togskej matky debutoval vo Weissovom výbere v priateľskom zápase proti Rakúsku. Slováci v ňom zvíťazili 2:1.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite