Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nie, nechcem, nebudem, nesúhlasím, nepáči sa mi to, nepodporujem, neprihlásim, nepodpíšem, nedám, neprispejem. Mohli by sme tomu vravieť kritická metóda a ak sa to robí poriadne, s človekom to zamáva. Na konci mu zostane len viera, že ak bude treba skutočne konať, zachová sa správne, nerelativisticky, číro, bez ohľadov na racionalitu.

Niekto ešte len formuluje názor, stanovisko, súd, a ja už viem, že nesúhlasím. Úplne najvypuklejšie je to vtedy, keď svet tam vonku začne fungovať v zvláštnej zhode. Tento film je hlúpy, táto kniha je brak, toto je takto, a nie inak. Toto je správne a tým akoby bolo vypovedané, čo je nesprávne. Toto je dobro a tým akoby bolo vypovedané, čo je zlo, toto je pravda a tým akoby bolo vypovedané, čo je lož.
Na konci, ak sa to premyslí poriadne a celkom do dôsledkov, tak poriadne, ako sa len dá, ako človek vládze a ako je schopný, rozpustí sa poriadok v chaose a nič už nie je, ako bolo prv. Čierna je biela, dobro je zlo, a tak ďalej. Niet racionálneho východiska z takejto pasce, okrem relativizmu, pri ktorom, žiaľ, zväčša skončím.
A už nesúhlasím, lebo niet väčšieho zla, ako relativizmu, hoci, ak by sa nerelativizovalo, dávno sa všetci pozabíjame.
Preto na úplný koniec prijmem stanovisko, ktoré je možno iracionálne, ale mne sa zdá správne alebo morálne, alebo dobré, najčastejšie je však iba pohodlné. Telenovely sú fajn, lebo sa na ne ľudia radi dívajú, Európa je fajn, lebo sa nebojím, hoci by som sa mal báť, civilizácia je fajn, lebo je fajn.  
Bolo by fajn ilustrovať to na akomsi príklade, nenapadá mi nič lepšie ako spotvorený citát Woodyho Allena, či už ho povedal on sám, alebo ho vložil do úst niektorej zo svojich postáv, alebo sa mu len tak pripisuje.
Čítal som Vojnu a mier, je to o Rusku.
Nič úplnejšie sa o tej knihe povedať nedá, či ju človek čítal, alebo nie.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite