Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Írsko opäť schladilo Vatikán

.imrich Gazda .časopis .náboženstvo

Írska cirkev zamestnáva Svätú stolicu už niekoľko rokov. Napriek sprísneným normám sa totiž stále objavujú nové prípady sexuálnych deliktov kňazov.

Dublinský arcibiskup Diarmuid Martin dokonca hovorí o vnútornej opozícii proti opatreniam zavedeným Benediktom XVI. Olej do ohňa svojím vystúpením v parlamente prilial aj premiér Enda Kenny.
Katolícke Írsko bolo jednou z prvých krajín, v ktorej sa začalo otvorene hovoriť o sexuálnych zlyhaniach miestneho kléru. Írska vláda postupne zriadila niekoľko vyšetrovacích komisií a pre Vatikán sa táto krajina mala stať príkladom rázneho riešenia chýb z minulosti. Koncom roka 2009, krátko po zverejnení správy sudkyne najvyššieho súdu Yvonne Murphyovej o škandáloch v Dublinskej arcidiecéze, sa v Ríme musel hlásiť miestny arcibiskup Diarmuid Martin, ako aj kardinál Séan Brady, predseda Írskej biskupskej konferencie. Pár dní na to podali abdikáciu štyria biskupi, ktorí v Dubline pôsobia alebo pôsobili.
Už vo februári 2010 museli írski biskupi putovať „na koberec“ opäť. Tentoraz v kompletnom zložení. Každý biskup musel pápežovi charakterizovať situáciu vo svojej diecéze a predstaviť prijaté opatrenia. „Všetci prítomní uznali, že táto ťažká kríza podlomila dôveru v konanie cirkvi a poškodila jej svedectvo o evanjeliu a jej morálne učenie,“ uviedla v oficiálnom komuniké Svätá stolica. V marci toho istého roku Benedikt XVI. zaslal írskym katolíkom nezvyčajne otvorený list, v ktorom priznal, že odpoveď zo strany cirkevných autorít bola často neadekvátna a hriešnych klerikov označil za zradcov, ktorí stratili úctu írskeho ľudu a vrhli hanbu na väčšinu poctivých kňazov. V liste zároveň avizoval vyslanie apoštolskej vizitácie, ktorá sa začala v novembri minulého roku. .správa, ktorá nasrdila premiéra
Zverejnenie správy z vyšetrovania v diecéze Cloyne (tzv. Cloyne Report) je ďalšou horkou pilulkou, ktorú musí Vatikán a miestna cirkev prehltnúť. Ide v poradí už o štvrtú správu vládnych vyšetrovacích komisií. Po preverovaní diecézy Ferns (2005), katolíckych vzdelávacích a internátnych zariadení (2009) a Dublinskej arcidiecézy (2009) prišla na rad juhoírska diecéza, ktorú od roku 1987 viedol biskup John Magee. Práve tohto bývalého sekretára pápežov Pavla VI., Jána Pavla I. a Jána Pavla II. vyšetrovanie sudkyne Murphyovej usvedčuje, že v skúmaných rokoch 1996 – 2009 kryl deviatich kňazov zodpovedných za sexuálne delikty. V marci minulého roka priznal svoju vinu a abdikoval.
Tieto zistenia viedli írskeho premiéra Endu Kennyho k obvineniu Svätej stolice z pokusu blokovať vyšetrovanie sexuálnych deliktov katolíckeho kléru v jeho krajine. „Zneužívanie a trýznenie detí Vatikán zľahčoval pre udržanie svojho postavenia, moci a povesti,“ uviedol premiér Kenny s tým, že vo Vatikáne stále dominuje kultúra nefunkčnosti, odtrhnutosti a elitarizmu. Tieto slová prerástli až do vážnej diplomatickej roztržky. „Írski predstavitelia nám prostredníctvom nuncia postúpili aktuálnu správu a požiadali o reakciu Svätej stolice; je zrejmé, že poskytneme svoje pripomienky a odpovede v primeranom čase a forme,” vyjadril sa ešte v deň vystúpenia premiéra Kennyho riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice Federico Lombardi.
Pár dní na to sa už nuncius Giuseppe Leanza kvôli konzultáciám hlásil v Ríme. Toto pre Vatikán zriedkavé diplomatické gesto malo podľa Lombardiho zástupcu Cira Benedettina „poukázať na vážnosť situácie a na vôľu Svätej stolice čeliť jej s objektívnosťou a odhodlaním, ako aj na isté prekvapenie a ľútosť nad niektorými prehnanými reakciami“.Vatikán určite nepotešila ani reakcia írskej verejnosti. Podľa prieskumu denníka The Irish Indipendent by až 70 percent Írov privítalo prerušenie diplomatických vzťahov so Svätou stolicou.
Očakávanou bola aj reakcia dublinského arcibiskupa Martina. V rozhovore pre írske rádio RTE vyjadril svoje rozhorčenie a bolesť nad novými zisteniami, ale zároveň odmietol, že by Vatikán nabádal biskupov nenahlasovať zneužívania štátnym úradom. Sám mal komisii sudkyne Murphyovej odovzdať až 70 000 dokumentov bez toho, že by sa stretol s nejakou negatívnou reakciou zo strany Vatikánu. „Írska vláda musí čeliť vážnej ekonomickej kríze a našla si spôsob, ako presunúť pozornosť verejnej mienky na iné problémy,” dodal.
Po premiérovi Kennym sa sexuálnych škandálov chytil aj minister vnútra Alan Shatter a ministerka pre deti Frances Fitzgeraldová, ktorí predkladajú zákon zaväzujúci kňazov ohlásiť sexuálne delikty aj v prípade, že sa o nich dozvedeli počas spovede. Návrh sa, samozrejme, stretol s jasným odmietnutím cirkevných predstaviteľov. .kto je vinníkom?
Tlačil teda Vatikán írskych biskupov k nezverejňovaniu deliktov kňazov alebo nie? Podľa hovorcu Lombardiho dal podnet na pochybnosti list z roku 1997, ktorý prostredníctvom nuncia zaslala miestnym biskupom vatikánska Kongregácia pre klérus. Reagovala v ňom na dokument Sexuálne zneužívanie detí: Náčrt odpovede cirkvi, ktorý kongregácii na pripomienkovanie zaslala vyšetrovacia komisia Írskej biskupskej konferencie. Kongregácia vo svojom liste upozornila, že súlad niektorých častí dokumentu s cirkevným právom je problematický, čoho by sa mohli chytiť sankciovaní kňazi. „Aj keď možno diskutovať o primeranosti tejto intervencie z Ríma vzhľadom na závažnosť írskej situácie, nie je tu akýkoľvek dôvod interpretovať tento list ako výzvy utajovať prípady zneužívania,” uviedol Lombardi a zacitoval vyhlásenie kardinála Daría Castrillona Hoyosa, prefekta Kongregácie pre klérus z roku 1998: „Cirkev prostredníctvom svojich pastierov za žiadnych okolností nesmie robiť prekážky legitímnemu procesu civilnej spravodlivosti...” .opozícia proti pápežovi
Bez ohľadu na tieto spory je Cloyne Report pre Svätú stolicu chladnou sprchou. Dokazuje, že napriek rozsiahlej medializácii sexuálnych deliktov kňazov a ich utajovania v rôznych diecézach (aj keď tento spôsob „riešenia” nemožno generalizovať) a sprísňovaniu noriem zo strany Vatikánu sa ešte vždy nájdu biskupi, ktorí kryjú delikventov a ignorujú opatrenia Vatikánu. Arcibiskup Martin sa v rozhovore pre portál Vatican Insider dokonca vyjadril, že nielen v Írsku, ale aj vo Vatikáne existujú určité kruhy, ktoré odmietajú sprísnené normy a stoja v opozícii k Benediktovi XVI., ktorý sa ešte ako prefekt Kongregácie pre náuku viery zaslúžil o vydanie Noriem o najzávažnejších deliktoch v roku 2001 a ich aktualizáciu v roku 2010.
Paradoxne vyznieva aj skutočnosť, že škandály v diecéze Cloyne vyplávali na povrch len niekoľko týždňov po ukončení prvej fázy apoštolskej vizitácie Írska. Pápežom nariadenú kontrolu írskych diecéz, seminárov a rehoľných spoločenstiev realizujú vizitátori, medzi ktorými dominujú anglofónni hierarchovia ako emeritný westminsterský arcibiskup, kardinál Cormac Murphy
O´Connor, bostonský arcibiskup, kardinál Sean Patrick O´Malley či newyorský arcibiskup Timothy M. Dolan. Vizitátori nemali skúmať prípady z minulosti, ale preveriť, či sú prijaté opatrenia účinné. Ani oni sa však nevyhli kritike dublinského arcibiskupa, podľa ktorého pracujú pomaly. „Možno ani samotný Rím nechápe atmosféru, ktorá existuje v Írsku a niektorým komentárom chýba istá citlivosť k pocitom írskeho ľudu,” dodal pre portál Vatican Insider. Závery apoštolskej vizitácie a navrhnuté riešenia by mali byť známe začiatkom budúceho roka. Autor tvorí portál svetkrestanstva.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite