Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Virtuálne bojové pole
Súperenie medzi štátmi sa čoraz častejšie presúva na virtuálne bojové pole. Netečie tam krv, no následky môžu byť významné – a ťažko odhadnuteľné.
Americká spoločnosť McAffee, ktorá sa špecializuje na internetovú bezpečnosť, vydala správu o Operácii Shady Rat. Píše sa v nej o najmenej päť rokov trvajúcej hackerskej kampani proti dlhému zoznamu organizácií. Týmto organizáciám sa do dát nabúrali hackeri, ktorí na prvý prienik využili phishingové e-maily zamerané väčšinou na konkrétnych ľudí s významným postavením v danej organizácii. Zoznam postihnutých organizácií zverejnený nebol, ako príklady boli uverejnené len niektoré: medzi nimi OSN, Americká organizácia pre medzinárodný obchod a Svetová antidopingová agentúra. Objemy ukradnutých dát sú obrovské, zatiaľ neznámy je účel, na ktorý boli ukradnuté. Postihnuté organizácie sa nachádzajú po celom svete. Podľa McAffee sú tieto prieniky najväčšou krádežou duševného vlastníctva v dejinách.
Spoločnosť McAffee označila za pôvodcu týchto útokov skupinu hackerov podporovanú konkrétnym štátom. Pravdepodobne ide o Čínu. Čína obvinenia poprela. Pravda však je, že táto krajina má za sebou už niekoľko hackerských útokov. Google sa v júni vyjadril, že narušil phishingovú kampaň vychádzjúcu z územia Číny, ktorej cieľom bolo kradnutie e-mailov štátnych predstaviteľov, čínskych politických aktivistov a vojenského personálu. A ešte vo februári McAffee publikoval inú správu, podľa ktorej hackeri z Číny ukradli dáta najmenej piatim ropným, plynárenským a petrochemickým firmám.
Autor správy Dmitri Alpertovich, viceprezident pre výskum hrozieb firmy McAffee, je „presvedčený, že každá firma v každom mysliteľnom odvetví, ktorá má významnú veľkosť, cenné duševné vlastníctvo a obchodné tajomstvá, buď bola, alebo onedlho bude vystavená podobnému útoku, hoci väčšina obetí na prienik a jeho dopad ani nepríde.“ Koľko zo zmlúv, obchodných či politických, uzatváraných na najvyššej úrovni, ovplyvnia dáta ilegálne získané pri takýchto kampaniach? Aké mocenské argumenty pribudnú do arzenálu vyjednávačov? A prečo je počítačová bezpečnosť v organizáciách, ktoré sa honosia svojím významom, na tom tak biedne, že napríklad jeden z prienikov, na ktoré ľudia z McAffee prišli, mohol nerušene trvať až 28 mesiacov?
.mg Paroubkova strana
Expremiér a expredseda českých sociálnych demokratov podľa všetkého odchádza zo strany, kde zažil vzostup a po volebnej prehre ČSSD aj nepekný pád plný sporov. Lidové noviny uviedli, že Jiří Paroubek si na jeseň založí novú politickú stranu. Sám Paroubek na internete vyhlásil, že jeho nová strana „ľavého stredu“ bude nútiť ČSSD, aby „nespravicovatela“.
.mg Násilie v Madride
Pri zrážkach medzi policajtmi a demonštrantmi v Madride sa zranilo najmenej 20 ľudí, keď polícia bránila protestujúcim z hnutia Los indignados vo vstupe na námestie Puerta del Sol, kde sa od polovice mája konávali protivládne protesty. K upokojeniu asi nedôjde, španielska nezamestnanosť 21,3 percenta je stále najvyššia v EÚ. Medzi mládežou do 25 rokov je nezamestnaných takmer 45 percent osôb.
.mg Ozveny Smolenska
V Poľsku prepustili trinástich vysokých vojenských dôstojníkov. Okrem toho sa svojho postu vzdal viceminister obrany. Vláda oznámila, že je to dôsledok správy, ktorá označila za hlavnú príčinu tragickej havárie v Smolensku chyby zle vycvičených pilotov. Výcvik pilotov bol údajne „chaotický“, piloti boli prepracovaní a chýbali im vhodné výcvikové kapacity.
.mg Barrosov poplach
Štvrtého augusta zažili akciové trhy pád na úroveň, aká sa naposledy vyskytla v roku 2008, keď vrcholila finančná kríza. Príčina? EÚ ťahajú ku dnu zadlžené ekonomiky. José Barroso zaslal list lídrom eurozóny s výstrahou, že dohodnuté opatrenia „nemajú zamýšľaný účinok na trhy“. Ak budú pomoc EÚ potrebovať Španielsko aj Taliansko, záchranný fond nepostačí.
.mg Odškodnený vrah
Nemecký súd rozhodol o odškodnení 3-tisíc eur pre Magnusa Gaefgena. Keď v roku 2002 policajti Gaefgena zatkli a boli presvedčení, že 11-ročný chlapec, ktorého uniesol, je nažive, vyhrážali sa únoscovi, že mu spôsobia „nepredstaviteľnú bolesť“, ak neprezradí, kde dieťa je. Chlapca neskôr objavili mŕtveho – udusil sa v putách. Súd si dnes myslí, že Gaefgen si za „porušenie svojej dôstojnosti“ zaslúži štedré odškodné.
.mg
David Wu/
Prvý Číňan, ktorý bol zvolený do Amerického kongresu, odstupuje. Rezignoval, pretože bol obvinený zo sexuálneho obťažovania 18-ročného dievčaťa, dcéry muža, ktorý sponzoroval jeho volebnú kampaň. Wu mal už dávnejšie psychické problémy a podroboval sa aj liečbe. Bašár Asad/
Sýrsky prezident, doteraz vládnuci takmer neobmedzene, podpísal návrh zákona, ktorým by bolo umožnené pôsobenie aj iných politických strán, ako je jeho strana Baas. Prezident má v úmysle „obohatiť a dynamizovať politický život“ v krajine. Jinglak Šinavatra/
Po hlasovaní parlamentu sa premiérkou Thajska stala 44-ročná sestra expremiéra Thaksina Šinavatru, ktorý od prevratu v roku 2006 žije v zahraničí. Šinavatra viedla svoju stranu Puea Thai k volebnému víťazstvu, hoci do politiky vstúpila iba nedávno.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite