Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Žitňanská v akcii
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská robí všetko preto, aby šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin prišiel o sudcovský talár. Minulý týždeň podala ďalší návrh na začatie disciplinárneho konania, v ktorom navrhuje pre Harabina najprísnejší trest – odvolanie z funkcie sudcu. Návrhom sa bude zaoberať Ústavný súd.
Dôvodom disciplinárneho návrhu je Harabinovo nepodanie odvolania voči verdiktu okresného súdu, ktorým uspela skupina sudcov Najvyššieho súdu v takzvaných diskriminačných žalobách.  Sudcovia na súde tvrdili, že sú platovo diskriminovaní oproti sudcom Špeciálneho súdu.  „ Som presvedčená, že nedôsledne a nedostatočne chránil záujmy Slovenskej republiky v súdnom konaní jedenástich sudcov proti Najvyššiemu súdu SR, čo vyvrcholilo nepodaním odvolania proti rozsudku z 10. novembra, ktorým Okresný súd Bratislava I uložil Slovenskej republike povinnosť zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy vo výške jeden milión eur a náhradu trov konania vo výške 45 726 eur,“ povedala Žitňanská na tlačovej besede.
Podľa ministerky tak Harabin porušil povinnosť vykonávať svoju funkciu svedomito a tiež zákony o správe štátneho majetku a rozpočtových pravidlách verejnej správy. Žitňanská tvrdí, že Harabin si nepodaním odvolania chce posilniť svoj vplyv v justícii. Diskriminačné žaloby podalo približne sedemsto  sudcov.
Predseda Najvyššieho súdu označil Žitňanskej návrh za právny nezmysel a politickú šikanu.  S ministerkou sa tiež okamžite pustil do právneho sporu, či vôbec môžu ústavní sudcovia vyhovieť jej návrhu na jeho odvolanie z funkcie, aj keby konštatovali, že sa opäť disciplinárne previnil. Hoci sa ukázalo, že jeho argumentácia má slabiny, neváhal ministerku obrazne poslať späť do prvého ročníka právnickej fakulty.
Svoje neodvolanie sa voči diskriminačným žalobám Harabin zdôvodňuje tým, že mu to ešte v januári tohto roku neodporučilo plénum Najvyššieho súdu. Túto jeho obranu však spochybňujú ôsmi sudcovia tohto súdu, ktorí tvrdia, že z uznesenia pléna nič také vyslovenene nevyplýva. „ Navyše, ak by takéto odporúčanie plénum prijalo, nebolo by pre predsedu záväzné, ani by ho nezbavovalo povinnosti využiť všetky dostupné právne prostriedky na efektívnu ochranu finančných zdrojov štátu,“ píše sa vo výhlasení spomínaných sudcov.
.jm, SITA Trnava postúpila
Futbalisti Spartaka Trnava si vydreli postup do play off  Európskej ligy. V odvete vyhrali Trnavčania doma nad bulharským klubom Levski Sofia v riadnom hracom čase 2:1. O postupujúcom sa tak rozhodovalo v penaltovom rozstrele. V ňom boli úspešnejší „bílí andelé“.  Trnavským hrdinom sa stal Ladislav Tomeček, ktorý strelil v dvojzápase s Levski tri góly.
.jm Mapy chudoby
Ministerstvo práce ohlásilo zámer pripraviť zoznamy extrémne chudobných komunít. Majú v ňom byť lokality s vysokou nezamestnanosťou a nízkou vzdelanosťou. Mapy majú štátu pomôcť zvýšiť adresnosť sociálnej pomoci. Nápad z dielne ministra Mihála má však v koalícií šancu, len ak minister z návrhu vypustí možnosť bezplatnej sterilizácie, s ktorou nesúhlasia KDH a SDKÚ.
.jm Skartoval výpoveď
Novozvolený generálny prokurátor Jozef Čentéš najskôr vymazal a potom skartoval výpoveď poslanca Matoviča o údajnej korupcii vo vládnej koalícii. Podpredseda Smeru Pavol Paška vyhlásil, že jeho konanie je ďalším dôvodom, aby ho prezident Ivan Gašparovič nevymenoval do funkcie. Čentéš tvrdí, že výpoveď vymazal z obavy pred hackermi a skartácia bol omyl.
.vag Nevinný Bielik
Korupčná kauza v bratislavskej Rači sa po siedmich rokoch definitívne skončila. Podnikateľ Jaroslav Šuščák, ktorý mal v roku 2004 u vtedajšieho starostu Pavla Bielika vybaviť schválenie stavebného projektu, dostal rok podmienečne a pokutu 10-tisíc eur. Bielika už súd oslobodil pre nedostatok dôkazov. Momentálne podniká, pričom je aj okresným podpredsedom KDH.
.vag SPP žaluje
Až pätnásť žalôb podal Slovenský plynárenský priemysel proti štátu pre údajne prinízke ceny plynu. SPP požadoval nárast cien o vyše trinásť percent, lenže regulátor z toho odsúhlasil len tretinu. No spotrebitelia môžu byť zatiaľ pokojní. O prípadnej náhrade škody zo strany štátu sa zrejme bude rozhodovať až neskôr. Súd zatiaľ ani nevytýčil pojednávanie. Ministerstvo hospodárstva sa žalôb neobáva.
.lk
Štefan Sečka/
Pápež Benedikt XVI. ho menoval za nového spišského biskupa. Vystrieda tak Františka Tondru, ktorý sa pre vek zriekol úradu. Sečka pôsobil ako kňaz v Dolnom Kubíne, Spišskej Novej Vsi a v Liptovských Revúcach. Od roku 2002 bol pomocným biskupom spišským. Dobroslav Trnka/
Bývalý generálny prokurátor napadol na Ústavnom súde voľbu generálneho prokurátora Čentéša. Trnka absurdne tvrdí, že parlament nesprávne vyhodnotil voľbu prokurátora v máji tohto roku, v ktorej vraj získal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Juraj Miškov/
Hoci vláda sa rozhodla predať len 95 percent teplární a zvyšný 5-percentný podiel prenechať mestám, ministrovi hospodárstva sa zdá, že vláda mohla predávať celých sto percent. Na druhej strane vníma rozhodnutie vlády ako ústretový krok voči mestám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite