Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nórsko sa mi až dosiaľ spájalo predovšetkým s bizarnou extrémnou black metalovou scénou, ktorá v deväťdesiatych rokoch prešla od slov k činom a z v zásade neškodného estetického extrému urobila patologickú realitu. Vypaľovanie kostolov, ničenie cintorínov, vraždy, zlo, zvrátené nesystémové Zlo, ktoré nie je umierneným satanistickým „kontra-kultúrnym“ opozitom dobra, ale jeho popretím. Zlo bez srandy La Veyovského naivno-filozofického rozmeru, zlo, ktoré treba brať vážne.

Keď ktosi spieva o vraždách, je to, pripustime, umelecká výpoveď. Naivná, hlúpa, prvoplánová, ale nič sa nedeje, lebo je to akože. Keď sa však z takéhoto akože stane naozaj, vznikne veľký problém. Našťastie, hlupáci z kapiel Mayhem a Burzum sa samovraždili a vraždili len medzi sebou, jedli sa a vyfotografované miesto samovraždy jedného zo svojich použili na obal albumu, ale to je tiež jedno. Jednak to môže byť popkultúrny mýtus, jednak sa to nikdy nedostalo do mainstreamu, takže to nemohlo napáchať priveľa škody. Iné je na tom zaujímavé – skutočnosť, že sa také čosi vôbec mohlo stať. Fakt si štát nedokáže poradiť s hŕstkou vlasatých bláznov s čudným mejkapom a nedostatkom vkusu a súdnosti?
Keď som si svojho času čítal o huncútstvach nórskych black metalových šarvancov, nemohol som sa zbaviť dojmu, že si čítam zlú beletriu. Kde je systém? Ako je to vôbec možné? Chlapíci pália kostoly, nerobia s tým žiadne veľké tajnosti, a pandúri sa do toho výraznejšie zamiešajú, až keď jeden zavraždí druhého a prizná sa k tomu? Svojrázny prístup.
Každopádne takto extrémny black metal prestal byt v druhej polovici deväťdesiatych rokov v Nórsku problémom, krajina akoby ho vstrebala, akoby sa z neho sama, svojpomocne vyliečila. Teraz, pár dní po tragédii už sa vraví o čomsi podobnom, obetí je viac, takže ten proces bude asi dlhší.
Je to dobre, alebo zle? Neviem, desí ma však, že bez ohľadu na to, aké to je, ten chlapík vlastne vyhral. Toto je pop, ktorý nikto normálny nemôže mať rád.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite