Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozor na Turkov

.michael Rubin .časopis .klub

V minulosti som písal o tom, ako Turecko prekvapilo Pentagon tým, že organizovalo spoločné vojenské cvičenie s čínskym letectvom. Tiež som sa pozastavil nad ochotou administratívy Baracka Obamu predať Turkom novú generáciu stíhačiek F-35 bez toho, aby Kongres vedel o možnosti, že naše nové technológie, od ktorých bude závislá národná bezpečnosť USA, môžu byť Turkami poskytnuté ich novým spojencom v Číne a Iráne.

V tejto veci zaspal aj príslušný senátny výbor pre ozbrojené sily. Všetko, čo treba urobiť, je žiadať Pentagon, aby informoval o týchto možnostiach úniku nových leteckých technológií súčasnú aj budúcu tureckú vládu. Pentagon tak neurobí, kým na to nedostane mandát z príslušného kongresového výboru.  
Zatiaľ čo sa senátori Carl Levin a John McCain chytili témy americkej bezpečnosti, NATO je čím ďalej viac vystrašené orientáciou Turecka na Čínu a Rusko. Turecká armáda momentálne zvažuje nákup vlastného obranného leteckého systému z Ruska alebo Číny. Keďže ani čínsky ani ruský systém nie je kompatibilný s NATO, Turecko bude musieť zdieľať bezpečnostné kódy a technológie NATO s našimi protivníkmi,  jednoducho preto, aby tieto systémy mohli fungovať. Nemenovaný západný expert citovaný v tureckých novinách vyhlásil, že je to „nebezpečné“, pretože „ak by vyhrali zbrojný tender povedzme Číňania, ich systém sa bude musieť priamo alebo nepriamo dostať do interakcie s bezpečnostnými systémami NATO, a to môže viesť k úniku kriticky dôležitých informácií“.
Turecko bolo kedysi silným spojencom Spojených štátov amerických. Teraz sa stáva čoraz viac prekážkou. Spojené štáty by nemali opúšťať aliancie nedbalo. Ale rovnako by sme nemali pestovať diplomaciu a dobrú vôľu za každú cenu, aj keď to protirečí realite. „Dôveruj, ale preveruj,“ bola jedna z dôležitých fráz Ronalda Reagana. Keď ide o Turecko, je najvyšší čas menej dôverovať a viac preverovať. Autor pracuje v American Enterprise Institute vo Washingtone, prednáša na postgraduálnej námorníckej škole a je editorom Middle East Quaterly. V minulosti prednášal na univerzitách Yale a v Jeruzaleme, spolupracuje na strategických dokumentoch Pentagonu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite