Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Breivikov odkaz a médiá

.martin Kugla .časopis .klub

Strácajú sa hranice medzi činmi osamelých jednotlivcov a organizovaných skupín, medzi médiami hlásajúcimi postoje a individuálnou zodpovednosťou vykonávateľov.

Kým útoky islamistov sú interpretované ako globálny džihád, útoky pravicových extrémistov sú činmi „jednotlivých extrémistov“. „Terorista“ je v západných médiách synonymom „moslim“, ako si všimli komentátori na príklade zmeny rétoriky New York Times počas udalostí v Nórsku.
Lenže aj teroristické útoky islamistov v Európe boli útoky jednotlivcov, respektíve malých skupín – útočníci v Londýne či Madride nemali žiadne prepojenie na bin Ládina, prihlásili sa k mediálnemu vzoru al-Káidy. Dnešný terorizmus nie je terorizmom sietí, je terorizmom „copycat behavior“ – kopírovaním médiami sprostredkovaných vzorov.
Máme tu nový druh terorizmu – stochastický terorizmus – „použitie masovej komunikácie na vyvolanie násilného alebo teroristického činu osamelých jednotlivcov, ktorý je štatisticky predvídateľný, ale individuálne nepredvídateľný“.
Strácajú sa hranice medzi činmi osamelých jednotlivcov a organizovaných skupín, medzi médiami hlásajúcimi postoje a individuálnou zodpovednosťou vykonávateľov.
Doteraz to bol problém islamského terorizmu a pravicových extrémistov v USA, kde sa o zodpovednosti konzervatívnych komentátorov, politikov a médií začalo vážne hovoriť po atentáte na demokratickú poslankyňu Kongresu Gabrielle Giffordovú. Ukázalo s totiž, že útočník bol priamo inšpirovaný Sarah Palinovou a radikálnym hnutím Tea Party.
Breivik tento front otvoril v Európe a išiel ešte ďalej – špecifický výber cieľov a brutalita činu je jednoznačne snahou zastrašiť oponentov a inšpirovať nasledovníkov. Ľavičiari, ekologickí a ľudskoprávni aktivisti už odteraz nikdy nebudú vedieť, či sa nestanú terčom „opakujúceho sa“ šialenca. Breivikov odkaz je: už nie ste v bezpečí, nezastavíme sa ani pred vraždením detí. Odteraz bude svet zase iný, je to taký istý medzník ako 11. september.
Napriek tomu, že všetky štatistiky tvrdia, že väčšina imigrantov sa v Európe integruje dobre a sú prínosom, že podľa správy Europolu boli islamisti v Európe v rokoch 2006 – 2008 zodpovední v skutočnosti len za 0,4 percenta teroristických útokov, mediálny obraz je iný. Ak pravicové médiá selektívne prezentujú len problémové stránky imigrácie, tak vytvárajú podhubie pre činy podobných šialencov, a čo je horšie – pre ospravedlnenie takýchto činov verejnou mienkou. Videli sme to v reakciách: Vybuchlo niečo? Na vine sú moslimovia. Bol to Nór? Aj tak za to môžu moslimovia/imigranti. Hranice neexistujú – médiá sa stali priamymi aktérmi a sú spoluzodpovedné za tieto činy. Pre Slovensko je najväčším rizikom zobrazovanie Rómov v mainstreamových médiách. Aj keď problémová je v skutočnosti menšina z nich, zobrazovaní sú takmer výlučne ako neprispôsobiví a zločinci. Médiá tým vytvárajú pôdu pre protirómsky extrémizmus a jeho akceptáciu väčšinou. Autor je politológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite