Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Selfmejdmen

.zuzana Mojžišová .časopis .film

„Některý věci jsem si vyfilozofoval už v pěti letech. Říkávali, že jsou věci, které si nekoupíš – lásku, zdraví… Vydedukoval jsem si, že když dostanu nemoc, třeba rakovinu, tak tam příčinná souvislost mezi tím, že mám peníze, a nemocí je nesmysl. Takže furt je lepší mít případně rakovinu a peníze, než mít rakovinu a nemít peníze.“

Navonok trochu cynické, ale celkom platné sú tieto slová Zdeňka Kubíka, českého (žijúceho) multimilionára, ktorý sa stal predobrazom ústredného filmového hrdinu Jakuba Vránu v snímke Czech Made Man mladého režiséra Tomáša Řehořka (narodeného 1987, pričom toto nie je jeho debut, ale tretí film, ak sa nič nepokazí, ešte sa máme na čo tešiť). Okrem talentovaného režiséra boli v tvorivom tíme ďalšie hviezdy. Najmä (nielen) herec (ale aj scenárista či hudobník) Jan Budař (držiteľ štyroch Českých levov, napríklad Nuda v Brně, ďalší lev je v dohľadne) a kameraman Antonio Riestra (spolutvorca takých slávnych filmov ako Amores Perros, Frida či najnovšie Lidice).
Czech Made Man – to je americký sen odohrávajúci sa v Švejkových Čechách. Žižkovský chlapec Jakub žije detstvo v socialistických časoch, foter ožran ho mláti, matka trpí. O vreckové sa Jakub musí postarať sám. Nosí do zberne odpadových surovín balíky starého papiera, aby bol zisk väčší, vkladá do nich tehly. Keď ho chcú na ulici starší vagabundi o „ťažko“ zarobené prachy obrať, finguje zdravotný kolaps – výrastkovia pohľad na grcajúceho Jakuba neznesú a odídu, korunky ostávajú tam, kde boli, avšak iba dovtedy, kým si ich odovzdanie bitkou nevynúti Vrána starší. Ale Jakub sa nevzdáva, vždy má (či v neodmysliteľnom klobúku) poruke nejaký plán (povedzme vyprázdňovanie telefónnych automatov) na zbohatnutie, čestné či nečestné – to je predsa celkom fuk. Dostihy, ťahacia harmonika, homoprostitúcia – všetko sa ráta, ak z toho pršia prašule. Nezlomí ho (najmä vďaka mužovi zákona Čápovi) ani pobyt v polepšovni, vo väzení či v psychiatrickej liečebni. Po nežnej revolúcii sa priestor otvára a možnosti pre ambiciózneho podnikavca typu Jakuba Vránu sú priam nedozerné. Začať sa dá napríklad predajom nelegálne nadobudnutého tovaru, neskôr priateľstvom s bielym golierom (Petrom Nohom, ktorého hrá ako z nemého hororu vystrihnutý Predrag Bjelac, predstaviteľ Igora Karkarova v snímke Harry Potter a Ohnivý pohár) či bezškrupulóznym ajťákom. Na našej ľudskej dôverčivosti a hlúposti vedia šikovníci od nepamäti zarábať majlandy. Napriek povedanému Jakub Vrána vôbec nie je negatívna, odsúdeniahodná postava, napriek všetkému je na ňom čosi fascinujúce. Je to totiž presne tak, ako povie na začiatku filmu: „Dejte mi sto dolarů a já je za měsíc otočím na deset táců." (Následne sa uškrnie a potiahne kokaínovým nosíkom.)
Czech Made Man je formálne (aj vizuálne) zaujímavé kino, je rozprávaním v prvej osobe, veľmi otvoreným (a zábavným). Nebolo by férové uplatňovať naň klasické dramaturgické pravidlá, žiadať prepracované viacrozmerné (kladné či záporné) charaktery a ich vzájomné vzťahy, plynulú a logickú kauzálnu súvislosť či pekne (po aristotelovsky) nastolenú dramatickú zápletku a jej následné postupné rozvíjanie, narastanie napätia. Odporuje tomu prístupový kľúč, skratkovitosť a istá útržkovitosť, ktoré si autori zvolili. Istotne zámerne – na podporenie čiernosti a humornosti. Czech Made Man určite nie je klasický film s veľkým príbehom, no aj tak je výborný.
(Poznámka na záver: Vydržte dopozerať celé záverečné titulky, vaša trpezlivosť bude odmenená pohľadom na krátke stretnutie dvoch mužov, a hoci sú celkom odlišní, jeden i druhý formovali tento svet.) Czech Made Man. Česko 2011. Scenár: Milan Bukovecký, Oto Klempíř, Jiří Hubáček. Réžia: Tomáš Řehořek. Kamera: Antonio Riestra. Strih: Pavel Hrdlička. Hudba: Kája Mařík. Hrajú: Jan Budař (Jakub Vrána), Predrag Bjelac (Peter Noha), Milan Šteindler (Čáp), Norbert Lichý (krčmár), Kateřina Brožová (Jiřinka), Martin Písařík (J. T.), Petr Čtvrtníček (Lemke), Katarína Hasprová (Dagmar), Václav Havel (Václav Havel) a ďalší. 85 minút.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite