Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Médiá

.časopis .médiá

TELEVÍZIA Slovenský seriál v češtine
Seriál TV Joj Dr. Ludsky vysiela česká televízia Prima v češtine.
Reakcie na internete a v médiách v Česku majú tri základné témy: je to celkom dobré; je to poskladané z konkrétnych amerických seriálov; a prečo, preboha, je to v češtine? Jedna z predchádzajúcich skúseností TV Prima so slovenskou produkciou je Panelák. Ten išiel do vysielania kompletne v pôvodnom znení. Ak by sa náhodou „chytil” a bol by v češtine, stanica by ho musela dabovať celý. A náklady stúpajú. Seriál sa však neuchytil, médiá si ho (aj pre okrajový ranný čas) nevšimli a v reakciách divákov ste našli iba jednu zásadnú tému: nerozumieme tomu, je to po slovensky. Aj neúspech Česko-Slovenskej Superstar v Česku podľa informácií z brandže spôsobila únava zo slovenčiny. Z prieskumov vraj vychádza, že na mladých Čechov, ktorí tvoria kmeňovú súčasť diváctva speváckeho programu, je slovenčiny v poslednej dobe priveľa. Ak si odmyslíme nostalgiu za spoločnými časmi, slovenčina v prime-time českých televízií je pre Čecha to isté, ako pre Bratislavčanov šariština v Drišľakovinách na STV. Je to viac kuriozita a pre komerčnú televíziu existuje veľké riziko, že časť ľudí prepne. Preto dabovanie úspešného slovenského seriálu do češtiny nie je koncom televízneho zbližovania. Je to len minimalizovanie rizika. Ak sa seriál chytí, otvoria sa dvere ďalším a pôda na spoluprácu sa vytvorí. Pomalšie, ale pevnejšie.
.radoslav Augustín, eTrend.sk INTERNET Portál Vatican Insider
Už viac ako mesiac môžu záujemcovia o dianie vo Vatikáne surfovať po novom portáli Vatican Insider. „Ide o prvý portál informujúci o Vatikáne, ktorý nie je zviazaný s cirkvou, rehoľou alebo spoločenstvom veriacich, ale s nezávislým, všeobecným a laickým denníkom,“ pochválil sa Mario Calabresi, šéfredaktor popredného talianskeho denníka La Stampa, ktorý stojí za celým projektom. Podľa vlastných slov sa stretol s mnohými novinármi, ktorí mu rozprávali o tom, aké je ťažké získavať čerstvé, ale zároveň spoľahlivé informácie o náboženských a etických témach. Rovnako sú na tom aj bežní čitatelia, pre ktorých „môže byť komplikované chápať dynamiku rozhodnutí urobených Katolíckou cirkvou, analyzovať ich a umiestniť do správneho kontextu. Brány Vatikánu, ktorý je vnímaný ako miesto rozhodovania, sa často javia ako málo transparentné a ťažko dostupné“. Nový portál chce jedným aj druhým ponúknuť informácie „bez predsudkov a v úplnej slobode“. Zárukou naplnenia tohto zámeru majú byť mená renomovaných vatikanistov, ako sú Marco Tosatti, Andrea Tornielli či Giacomo Galeazzi, ktorým má sekundovať viacero zaujímavých spolupracovníkov. V ich radoch sa objavila aj Mary Ann Glendonová, Guido Horst, John L. Allen Jr. či Michael Novak. Vďaka tomu, že Vatican Insider je dostupný nielen v taliančine, ale aj v angličtine a španielčine, dosiahol za prvý mesiac čítanosť 168 000 unikátnych návštevníkov, z ktorých až 40 percent nepochádzalo z Talianska.
.imrich Gazda MÉDIÁ Anti-Katyň?
Na prvý pohľad všedná správa o tom, že ruská štátna filmová agentúra vyhlásila konkurz na scenár k dokumentárnemu filmu, vyvolala v susednom Poľsku nečakane veľkú mediálnu pozornosť. Dôvodom je námet filmu. Agentúra film pracovne nazvala „smrť červenoarmejcov v poľskom zajatí“ a má sa týkať osudov ruských vojenských zajtacov, ktorí sa dostali do poľských zajateckých táborov počas poľsko-boľševických vojen v rokoch 1918 a 1921. Z viac ako osemdesiattisíc Rusov v nich podľa poľských zdrojov zahynulo 16- až 17-tisíc, podľa niektorých ruských prameňov ich bolo až o desaťtisíc viac. Poľské obavy pramenia z toho, že časť ruskej historiografie používa tieto udalosti na relativizáciu masakry poľských dôstojníkov v Katyni. Argumentujú podľa schémy: Satlin bol samozrejme zlý, ale nebol žiadnou výnimkou. On vraždil Poliakov, ale Poliaci predtým vraždili našich... V ére Vladimíra Putina táto interpretácia naberá čoraz viac na sile. Aj preto majú Poliaci obavy, že nový film má byť akousi ruskou odpoveďou na film Andrzeja Wajdu Katyň. „Vždy, keď sa objaví téma Katyň, prichádza z ruskej strany tento umelý konštrukt,“ povedal pre denník Rzeczpospolita režisér Krysztof Zanussi.
Pravda je taká, že ruskí zajatci v táboroch skutočne masovo umierali. Neboli však vraždení, ale väčšinou padli za obeť epidémiám týfu a cholery, ktoré v tom čase sužovali krajinu.  Nakoniec v samotnej Červenej armáde zomrelo len v roku 1920 na epidémie viac ako štvrť milióna ľudí.
.jozef  Majchrák
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite