Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Zatknú aj Gorbačova?
Šéf litovskej diplomacie Audronius Ažubalis podporuje predvolanie Michaila Gorbačova ako svedka v súvislosti s útokom na televíznu vežu vo Vilniuse, ktorý sa odohral v januári roku 1991 a stal sa známym ako „krvavá noc“. Útok, ktorý podnikli príslušníci sovietskeho útvaru špeciálneho určenia Alfa, zanechal 14 mŕtvych a stovky zranených. Túto akciu nariadila Moskva po litovskom vyhlásení samostatnosti – Litva bola totiž prvá z pobaltských sovietskych republík, ktorá sa od ZSSR jednostranne oddelila. Litovčania majú za „krvavú noc“ na Rusov dodnes ťažké srdce, Rusi argumentujú, že všetko to bolo omnoho komplikovanejšie a treba urobiť onú bájnu hrubú čiaru za smutnými dejinami.
Či bude na Gorbačova skutočne vydaný medzinárodný zatykač, ako navrhuje Adžubalis, to by bola ešte pred niekoľkými týždňami absurdná otázka. Teraz však už nie je. Litva sa totiž dostala do situácie, v ktorej ide nielen o prešetrenie minulosti, ale aj o hrdosť a tvár. Aféra sa začala pred takmer troma týždňami, keď bol na letisku vo Viedni zatknutý Michail Golovatov, bývalý veliteľ spomínaného špeciálneho útvaru Alfa. Golovatov smutne známy zásah vo Vilniuse pred dvadsiatimi rokmi prikázal a teraz ho chcú v Litve súdiť za zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny. Golovatov však po zatknutí zotrval vo väzbe ani nie 24 hodín, potom ho viedenské úrady prepustili s argumentom, že im litovská strana neposkytla potrebné informácie.
Litva sa hnevá: Rakúšania vraj konali na nátlak Moskvy. Argument, že na zatknutie Golovatova neboli podané dostatočné informácie, odmieta, a poukazuje na záujmy vysokých ruských predstaviteľov, ktorí nepotrebujú, aby sa Golovatov dostal v Litve pred súd. Hneď po prepustení Golovatova odvolala Litva na protest z Rakúska svojho veľvyslanca a zaslala na rakúske veľvyslanectvo vo Vilniuse protestnú nótu. Keďže Golovatov bol zadržaný na základe celoeurópskeho zatykača, Vilnius hovorí o škandalóznom spochybnení spolupráce európskych krajín v oblasti práva. A to je zase vážne obvinenie pre Brusel, takže aj EÚ si musí zachraňovať tvár. Na stranu Litvy sa postavilo viacero štátov a podporila ju aj eurokomisárka Viviane Redingová, ktorá vyjadrila sklamanie z postupu Rakúska a vyzvala Viedeň k lepšej spolupráci s Litvou.
.mg Lepšie správy
Po ničivom zemetrasení a cunami sa už v Japonsku spamätáva aspoň ekonomický sektor. V júni sa zvýšila továrenská výroba o 3,9 percenta a mierne – o 0,8 percenta – stúpli aj výdavky domácností. Podľa týchto dát a vyjadrení analytikov je to rýchlejšia obnova ekonomiky, než sa očakávalo. A to aj napriek trvajúcej kríze v zásobovaní elektrickou energiou.
.mg Murdoch zostáva
Rupert Murdoch dostal dôveru správnej rady britskej televízie BSkyB, hoci jeho povesť je poškvrnená pokračujúcim škandálom. Británia je v šoku po oznámení, že noviny News of the World údajne odpočúvali aj telefón Sarah Paynovej, ktorej 8-ročnú dcéru zavraždil pedofil. Pritom NoW oficiálne podporili boj Sarah Paynovej za sprísnenie zákonov proti sexuálnym delikventom.
.mg Horúca hranica
Zrážky na hraniciach Kosova a Srbska, v oblasti, ktorá patrí Kosovu, no ovládajú ju Srbi, majú jednu obeť. Kosovčania obsadili hraničné priechody, Srbi reagovali násilím, pri ktorom zahynul kosovský policajt. Obsadenie priechodov vykonali Kosovčania bez konzultácie s EÚ a NATO, čo kritizovala šéfka eurodiplomacie Catherine Ashtonová. Zároveň odsúdila násilie zo strany Srbov.
.mg Bude default?
Hlasovanie o zákone navrhujúcom vyšší strop dlhov pre americký rozpočet na poslednú chvíľu odložili. Problematická bola podpora niektorých republikánov v Snemovni reprezentantov, ktorí odmietajú zvyšovanie dlhu a daní. Protestoval aj prezident Obama, ktorý zase chce, aby si štát mohol požičiavať ešte viac. Koncom týždňa tak hrozba defaultu nebola zažehnaná.
.mg Zákaz?
Embargo na obchod so zbraňami s Čínou v EÚ platí, ale má sa o ňom rokovať. Informácie, ktoré unikli do médií, ukazujú, že v apríli roku 2004 tento zákaz už takmer padol. Embargo bolo reakciou na krvavé potlačenie demonštrácií na Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Pred tohtoročným summitom Únie a Číny sa možno zruší, najmä keď má Čína takých silných spojencov, ako je Francúzsko, ktoré považuje toto embargo za „anachronizmus“.
.mg
Husní Mubarak/
3. augusta má začať proces s egyptským exprezidentom Husním Mubarakom a tiež s ďalšími predstaviteľmi jeho režimu, ktorí sú údajne zodpovední za zabíjanie demonštrantov. Mubarak je v zlom zdravotnom stave a jeho obhajca tvrdí, že by preto nemal byť súdený. Abdíl Fattáh Júnis/
Líbyjskí rebeli utrpeli vážny úder. Provládne sily zabili ich hlavného veliteľa, ktorý bol generálom v Kaddáfího armáde, ale vo februári sa pridal k ozbrojenej opozícii. Pri útoku na Júnisa zahynuli aj jeho dvaja poradcovia. Nafissatou Diall/
Chyžná guinejského pôvodu sa objavila pred kamerami prvý raz, odkedy obvinila bývalého predsedu MMF Dominiqua Straussa-Kahna zo sexuálneho útoku. Apelovala na verejnosť, aby verila jej výpovedi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite