Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Podvod na občanoch?
Skôr než sa naši politici rozlietali po dovolenkách, na chvíľu ešte medzi nimi zahrmelo kvôli pomoci Grécku. Nespokojnosť s dohodou, ktorú dojednal Ivan Mikloš v Bruseli, vyjadril najmä predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík. Podľa neho sa udial podvod na európskych daňových poplatníkoch a dohoda eurolídrov len presúva celý problém na neskôr.
„Výsledok rokovaní je ten, že túto pôžičku budú v podstate financovať len Medzinárodný menový fond (MMF) a európski daňoví poplatníci. O kolaterále a o gréckej privatizácii je písané veľmi vágne,“ vyhlásil Sulík. Ak bude podľa neho účasť MMF rovnaká ako pri prvej pôžičke, slovenskí daňoví poplatníci zaplatia 840 miliónov eur, čo je 400 eur na každú domácnosť. To je podstatne viac, než o čom hovoril minister financií pred mesiacom v Národnej rade. „Budeme sa o tom baviť a budeme žiadať vysvetlenie“, odkázal Sulík na Miklošovu adresu.
Predseda SaS zároveň označil za alarmujúce aj „šetrenie“ gréckej vlády. Upozornil, že za prvých šesť mesiacov tohto roka je deficit Grécka na úrovni 12,75 miliardy eur. V prepočte k HDP je deficit 11 percent za pol roka. Dojednané podmienky tak nič nevyriešili, sú len kupovaním času, navyše za nevýhodných podmienok pre daňovníkov u nás či inde v Európe.
Ministerstvo financií sa za týchto podmienok bráni, že aj táto dohoda je lepšia ako okamžitý kolaps Grécka a ďalších európskych krajín, ktoré by následne mohli padnúť kvôli dominovému efektu. Takýto vývoj by cez zahraničné matky postihol aj slovenské banky, navyše by nastal prepad exportu a recesia, ktorá by mimoriadne otriasla slovenskou ekonomikou.
Ivan Mikloš pred týždňom zverejnil na webstránke Hospodárskych novín blog, v ktorom vyzdvihol splnenie slovenskej podmienky v podobe spoluúčasti bánk a ďalších súkromných veriteľov na gréckej pomoci. Pritom táto spoluúčasť je len veľmi skromná. Bude zaujímavé sledovať, ako tento záchranný balíček ovplyvní doteraz konštruktívny vzťah predsedu SaS s ministrom financií za SDKÚ. V témach ako reforma odvodov doposiaľ obe strany ťahali za spoločný povraz.
Najväčšou iróniou je, že Grécko majú zachraňovať krajiny, z ktorých mnohé majú vlastné dlhové problémy. Pochybnosti vyvoláva napríklad schopnosť Talianska podieľať sa na pomoci, pričom keby jedna krajina vypadla, nahradiť ju s príspevkami musia tie ostatné.   
.lk Odškodnia Harabina?
Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Nepáči sa mu rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý mu na rok znížil plat o 70 percent. Dôvodom je, že Harabin nepustil na Najvyšší súd kontrolu z ministerstva financií. „Som prvý človek v republike, ktorý je odsúdený za právny názor,“ povedal Harabin televízii TA3.
.vag Konkurz na ÚVO
Viesť Úrad pre verejné obstarávanie si trúfa dvadsaťšesť ľudí. Presne toľko kandidátov poslalo prihlášky aj s vypracovanými projektmi na Úrad vlády, ktorý organizuje výberové konanie na obsadenie tohto postu. Úrad sa chystá vyberať šéfa ÚVO v dvoch kolách. Prvé bude anonymné, až v druhom bude nasledovať verejné vypočutie postupujúcich kandidátov. 
.jm Preveriť
Minister financií Mikloš vyzval mimovládky, aby preverili proces výberu budovy riaditeľstva Daňového úradu v Košiciach. Do kontroly sa zapojí Aliancia Fair-play. Rezort sa tak pokúša rozohnať oblak pochybností nad tendrom, v ktorom „súťažila“ (a vyhrala) len firma funkcionára SDKÚ Ondreja Sčurka. Fico hromží, že premiérka sa s Miklošom dohodla, keďže dnes mlčí.  
.gaš Kontrola slnka
Ministerstvu hospodárstva vyšiel záťah na podozrivých investorov do solárnych elektrární. Inšpekcia zistila, že viacerí „mali“ kolaudačné rozhodnutie ešte pred dokončením či existenciou stavby, aby tak získali výhodu, ktorá platí len do konca júna – garantovaný výkup. Miškovov rezort už podal trestné oznámenia s podozrením na podvod na neznámeho páchateľa.  
.gaš Vysťahovanie
Čierna nad Tisou stratila trpezlivosť s piatimi problémovými rodinami, ktoré žili v zdevastovanej bytovke a robili v meste problémy. Tieto rodiny sú zodpovedné aj za bitku na futbalovom ihrisku, pri ktorej tréner a mladý hráč utrpeli zranenia. Primátorka sa vyjadrila, že už nie je ochotná akceptovať, aby jedna rodina terorizovala mesto, navyše neplatí nájom. Až 50 obyvateľom zrušila aj trvalý pobyt. Obyvatelia sú s radikálnym riešením spokojní.
.eč
Ivan Gašparovič/
Prezident nečakane podpísal novelu Zákonníka práce. Potešil tak koaličného ministra sociálnych vecí Mihála, negatívne však zaskočil politikov Smeru. Tí sa okamžite nechali počuť, že sú z prezidentovho postoja k tejto údajne antisociálnej norme sklamaní. Igor Matovič/
Líder Obyčajných ľudí je opäť v centre pozornosti. V piatok bol na prokuratúre vypovedať o údajnej korupcii, ktorá súvisí s politickými nomináciami. Novinárom nič konkrétne nepovedal, svoju výpoveď však označil za „prvú chemoterapiu straníckym nomináciám“. Vladimír Fruni/
Exšéf nebankovky sa dostal na slobodu. Pôvodne bol odsúdený na 11,5 roka odňatia slobody, ale keďže sa vo väzení dobre správal, nevyvolával konflikty, súd ho podmienečne prepustil. Skúšobná lehota je päť rokov – no a potom môže pán Fruni opäť rozbehnúť dajaký biznis.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite